Search
Close this search box.

Na spominski slovesnosti ob 78. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh slavnostna govornica Urša Klakočar Zupančič

Tudi letos so se številni poklonili vsem padlim za svobodo. Zgodovinska preteklost, ki nikakor ne sme v pozabo. Spomin in opomin.

Ob spomeniku Svobodi in miru na Poljani pri Prevaljah se je danes, 13. maja, ob 11. uri začela osrednja spominska slovesnost ob 78. obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh. Slavnostna govornica na letošnji prireditvi je bila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V kulturnem programu so nastopili Partizanski pevski zbor iz Ljubljane in Kulturne skupine iz Mežiške doline.

Zbralo se je veliko število ljudi. Na spominski slovesnosti sta bila prisotna tudi koroška poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije – Jani Prednik in Dušan Stojanovič in nekateri koroški župani: županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak, župan Občine Mežica Mark Maze, župan Občine Prevalj dr. Matic Tasič, župan Občine Dravograd Anton Preksavec ter podžupan Občine Ravne na Koroškem Andrej Erjavec. Med navzočimi je bil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marjan Križman.

Prireditev na Poljani pri Prevaljah so pripravili: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Združenje borcev za vrednote NOB Mežiške doline in koroške občine.

V spomin na te dogodke je na Poljani pri Prevaljah urejen spominski park z osrednjim spomenikom Svobodi in miru akademskega kiparja Stojana Batiča. Spomenik, ki so ga odkrili 18. maja 1985, z likom bombe iz brona, ki se razpre v obliki cveta, iz katerega izleti jata golobov, simbolizira mir in sožitje med ljudmi.

Več informacij o dogodku sledi.

Tudi letos so se številni poklonili vsem padlim za svobodo. Zgodovinska preteklost, ki nikakor ne sme v pozabo. Spomin in opomin.