Search
Close this search box.

Na slovesnosti ob začetku gradnje Koroškega plezalnega centra ter Parka jezero tudi Janez Janša (FOTO)

Na Prevaljah so danes odkrili temeljni kamen ob začetku gradnje Koroškega plezalnega centra ter Parka jezero. Slovesnosti se je med drugim udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ob današnjem delovnem obisku na Koroškem obiskal še podjetje Tesnila GK in se udeležil prireditve ob 30-obletnici delovanja DK Mežiške doline.

Na Prevaljah je po več letih snovanja vse pripravljeno za zagon izgradnje plezalnega centra. Umeščen bo v nastajajoči Park jezero, ki ga občina načrtuje na območju med šolo in domom starejših občanov. Vrednost celotne investicije znaša 6,45 milijona evrov.

Začetek gradnje pomembne investicije, ne le za Prevalje, ampak za celotno regijo, pa so danes obeležili tudi s kratko slovesnostjo, ki so se je poleg predsednika vlade udeležili tudi številni drugi znani obrazi v politiki.

Pri tem naj omenimo, da je za naložbo v Park jezero prevaljska občina prejela donacijo v višini dveh milijonov evrov. Ostala sredstva občina uspešno pridobiva na razpisu države za pridobitev sredstev iz instrumenta za okrevanje po koronski krizi ter na razpisu Eko-sklada.

Na 1400 kvadratnih metrih urejen sodobni plezalni center bo imel notranje površine za balvansko, težavnostno in hitrostno plezanje, uredili bodo tudi zunanje, delno pokrite plezalne površine. Plezalni center, ki bo imel različne spremljevalne prostore, bo s hodnikom povezan z bližnjo šolo in vrtcem, ki bosta lahko v okviru svojih dejavnosti center tudi uporabljala.

Gradnja in ureditev parka se bo pričakovanjih sklenila julija oziroma avgusta 2023.V centru bo možno vaditi in tudi tekmovati na najvišji državni ravni v vseh treh disciplinah športnega plezanja,” je že pred časom dejal župan občine Prevalje dr. Matic Tasič. Za projekt so se odločili zaradi izraženega širšega interesa v lokalnem okolju, poleg tega pa želijo predvsem mladim ponuditi možnost dodatnih dejavnosti.

Koroški plezalni center s Parkom jezero bo dal možnost plezanja in gibalne sposobnosti vsem generacijam, mladim in starim,” pa je na današnji slovesnosti poudaril Tasič, ki se je zahvalil tudi vladi, da jim je dala možnost, da je projekt kandidiral za nepovratna sredstva.

“Idejo o projektu je predstavil slovenski alpinist, ki je žal že pokojen,” je še povedal župan in dodal, da koroško plezanje nima infrastrukture, ima pa zlato olimpijsko medaljo in “prav je, da imamo takšno infrastrukturo tudi pri nas.”

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da se spominja dni, ko v Sloveniji niti vedeli nismo, kaj je to plezani center. “Tudi, ko se je v Ljubljani začel graditi prvi plezalni center, je bilo veliko vprašanj, kaj to sploh je in ali ima kak smisel, da to gradimo,” je povedal predsednik vlade. Spomnil se je tudi svojega potovanja na Novo Zelandijo pred več kot 20 leti, ko je tam stal podoben plezalni center, in je prijatelja povprašal p tem. “Prej so se tu pasle ovce, sedaj pa prihajajo turisti iz celega sveta, zgradili smo hotel, več restavracij in vrsto druge infrastrukture,” je beseda prijatelja povzel premier.

Nadaljeval je, da se je tudi v svetu pogled na plezalne centre od takrat močno spremenil. “Plezalni centri predstavljajo kraj srečevanja in kraj za razvijanje motoričnih spretnost,” je dejal premier. “Na Koroškem imate Janjo, ki je nosilka zlate olimpijske medalje. To medaljo je dosegla brez plezalnega centra,” je povedal predsednik vlade in nadaljeval, da smo Slovenci na število prebivalcev svetovni prvaki po dosežkih v svetovnem merilu, se pravi po olimpijskih medaljah in medaljah v svetovnih prvenstvenih ter se vprašal, kje bi šele bili, če bi imeli vso potrebno infrastrukturo? “Veliko tega se je v zadnjem času zgodilo. Na Prevaljah ste to zgradili iz lastnih sredstev, ki se zagotavljajo bodisi preko občinskega proračuna, bodisi preko donacij in verjetno bo to prvi večji objekt športne infrastrukture širše na Koroškem, kjer bodo sodelovala tudi državna sredstva,” je povedal premier.

Dodal je, da bo delež države pri projektu znašal preko 2 milijona evrov in finančna konstrukcija preko 6 milijonov evrov bo zaokrožena. Gospod župan bo naslednje leto avgusta že lahko potegnil prvo smer po tej steni, pa tudi nosilka zlate olimpijske medalje bo verjetno v ta center z veseljem prišla, je dejal premier Janez Janša.

Gradnja Koroškega plezalnega centra skupaj s parkom je pridobitev ne samo za občino, ampak za celo Koroško in prepričan sem, da bo Janja na prihodnjih olimpijskih igrah dobila še veliko posnemovalcev s Koroške,” je še dodal Janša in omenil, da je za plezanje poleg pogojev in fizične predispozicije treba imeti tudi jekleno voljo. “Te pa imate na Koroškem veliko,” je dejal premier.  Dodal je, da verjetno je določen del ljudi mnenja, da se takega projekta ne potrebuje, averjemite mi, da bo ta center imel multiplikativne učinke, zaživela bo tudi marsikatera druga dejavnost.”

Izpostavil je tudi, da je iz vladne spletne strani in zemljevida projektov za občino Prevalje, ki se gradijo ali so v načrtu razvojnih programov za letos in naslednje leta, razvidno, da je projektov veliko. Ob tem je čestital županu za ambicioznost. “Kjer so ideje, so ambicije. Brez tega ni nič, tudi sredstev ne. Je pa zelo veliko projektov namenjenih za zagotavljanje neke osnove infrastrukture, ali pa varnosti bivanja, sanacije plazov, gradnje nekih stvari, ki marsikje po Sloveniji že obstajajo,” je dodal predsednik vlade.

Še enkrat čestitke županu za idejo, donatorjem, ki si prispevali znatna sredstva in vseh, ki so pripeljali projekt do tega, da se lahko začne graditi in da z veliko verjetnostjo lahko računamo, da bo zaživel prihodnje leto,” je zaključil premier in se obenem še zahvalil vsem za pripravljen prisrčen kulturen program.

Dostopnost plezalnega centra bo namenjena širokemu krogu uporabnikov, in sicer izvajanju programov športne rekreacije in programa športne vzgoje v osnovni šoli, izvajanju programov prostočasne športne vzgoje otrok in mladine, izvajanju programov športne vzgoje otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport, izvajanju programov civilne zaščite, gorske reševalne službe in gasilcev, policije, vojske … Zagotovljen bo tudi prostor za gledalce (po zahtevah IFSC).

Za gradnjo centra je občina že pridobila ter izbrala izvajalca, lokalno podjetje Vertikala. V neposredni bližini plezalnega centra je predvidena ureditev štiri hektarje velikega degradiranega zemljišča z novimi funkcionalnimi površinami za športne, rekreacijske in izobraževalne namene. Območje bo pridobilo vodni element, igrala, utrjene poti, sanitarije, parkovno, didaktično, športno plezalno in drugo opremo za kakovostno preživljanje prostega časa.

Pri tem naj še omenimo, da se je predsednik vlade okviru obiska na Koroškem srečal tudi z vodstvom podjetja Tesnila GK., d.o.o, kjer si je ogledal proizvodnjo podjetja. Z vodstvom podjetja je JAnez Janša spregovoril predvsem o gumarski industriji. Predstavniki podjetja so predsedniku vlade predstavili trenutno stanje v industriji in načrte podjetja za prihodnosti. Prav tako pa je bilo govora tudi o aktualni situaciji v avtomobilski industriji.

FOTOGALERIJA

Vir: STA, Občina Prevalje, Vlada RS

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
marjan
marjan
2 let nazaj

JA nekaj končno pametnega

Dogodki

Na Prevaljah so danes odkrili temeljni kamen ob začetku gradnje Koroškega plezalnega centra ter Parka jezero. Slovesnosti se je med drugim udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je ob današnjem delovnem obisku na Koroškem obiskal še podjetje Tesnila GK in se udeležil prireditve ob 30-obletnici delovanja DK Mežiške doline.