Na skupščini ZOS podelili plakete županji in županom z več kot štirimi mandati. Med prejemniki tudi Korošci

Skupscina_ZOS_pogovor_z_ministrom_4

Na 21. redni letni skupščini Združenja občin Slovenije (ZOS), ki je bila v ponedeljek, 11. marca 2019, je med drugim v uvodnem delu potekal pogovor z ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom, ki je podelil tudi plakete županjam in županom, ki so na čelu občin več kot štiri zaporedne mandate. Med prejemniki so tudi županja Občine Dravograd Marijana Cigala, župan Podvelke Anton Kovše in prevaljski župan dr. Matic Tasič.

Župani in županje občin članic ZOS so na skupščini sprejeli tudi poročilo o delu združenja v letu 2018, program dela in finančni načrt za leto 2019, imenovano pa je bilo tudi vodstvo ZOS za novo mandatno obdobje.

Kot navaja ministrstvo za javno upravo je v uvodu pogovora minister zbranim županjam in županom povedal, da je zanj področje lokalne samouprave izjemno pomembno in da si želi z občinami več dialoga in njihovo večjo vključenost v pripravo sprememb in sprejemanje odločitev. Ponovno je izpostavil, da se zaveda, da s sklenjenim dogovorom o višini povprečnine konec preteklega leta zagotovo ni bil nihče popolnoma zadovoljen, a ob tem še enkrat poudaril, da je najbolj pomembno dejstvo, da je bil dogovor dosežen.

»Priti moramo do točke, ko pogajanja o višini povprečnine ne bodo več potrebna, saj bo ta določena s formulo, ki jo bomo poiskali skupaj z vami,« je predstavnikom občin povedal minister. Na vsakokratne očitke županov, da se je učinek višje povprečnine izničil z dvigom plač javnim uslužbencem, pa ponovno opozoril, da bi bile finančne posledice v primeru, da vlada dogovora s sindikati ne bi sklenila, mnogo večje. »Trenutno na področju lokalne samouprave uresničujemo prav zavezo, dano ob sklenitvi dogovora o višini povprečnine,« je povedal minister. Z ustanovitvijo in aktivnostmi delovne skupine za znižanje stroškov občin vlada misli zelo resno in verjamem, da tudi občine, ki ste vključene v skupino, mislite zelo resno, je še dodal. »Skupaj nam bo uspelo, brez vas ne bo šlo.«

Župani so v pogovoru poleg financiranja in stroškov občin ter višine povprečnine ministra spraševali tudi o ustanovitvi pokrajin. Minister je ponovno povedal, da je ustanovitev pokrajin odvisna predvsem od politične volje. »Koliko naj bo pokrajin in kje naj bodo sedeži teh pokrajin, sta dve vprašanji, kjer še ni doseženo soglasje. Ko bo, postopki lahko hitro stečejo, saj so bile na ministrstvu v zvezi z ustanovitvijo pokrajin preigrane že mnoge možnosti,« je spomnil minister Medved.

Preberi še:  Vlada bo predstavila dopolnjeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19

Skupina županov se je ob tej priložnosti javno zahvalila ministru in njegovi ekipi, da je pred kratkim prekinil dolga leta trajajoč spor med državo in nekaterimi občinami na področju širokopasovnih omrežij, in sicer z dogovorom, da zaključijo sodne postopke tako, da postane država solastnik zgrajenih omrežij v ustreznem sorazmernem deležu.

Ob koncu uvodnega dela skupščine je potekala tudi slavnostna podelitev plaket, ki jih Združenje občin Slovenije podeljuje županjam in županom z več kot štirimi mandati.

Prejemniki plaket so:

 • Jože Doles, župan Občine Bloke
 • Martin Brecl, župan Občine Dobrna
 • Marijana Cigala, županja Občine Dravograd
 • Jožef Kokot, župan Občine Gorišnica
 • Franc Šlihthuber, župan Občine Gornji Petrovci
 • Ciril Rosc, župan Občine Luče
 • Ivan Markoja, župan Občine Odranci
 • Robert Smrdelj, župan Občine Pivka
 • Anton Kovše, župan Občine Podvelka
 • Matija Tasič, župan Občine Prevalje
 • Branko Ledinek, župan Občine Rače-Fram
 • Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje
 • Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina
 • Martin Mikolič, župan Občine Rogatec
 • Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi
 • Damijan Jaklin, župan Občine Velika Polana

Več o skupščini si lahko preberete TUKAJ.

Vir: MJU, Občina Pivka, ZOS

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun