Search
Close this search box.

Na silvestrovo poskrbite, da boste srečni celo leto

Čeprav so mnoge stare šege in navade o silvestrovem že pozabljene, so nekatere še vedno prisotne v današnjem času in se jih predvsem starejši radi spominjajo.

Ena izmed starih vraž pravi, da če ima žival krila, se jedi danes raje izognite. Za silvestrsko večerjo tako ne bi smeli jesti perutnine, ampak svinjino. Marsikje namreč verjamejo, da se perutnina (puran, piščanec, gos …) ne sme znajti ta dan na krožniku, saj ptice, za razliko od pujsov, hrano iščejo na način, da se obračajo nazaj.

Ljudske vraže pravijo, da svinjina prinaša napredek, ker prašiči po blatu rinejo naprej, medtem ko kokoši po zemlji praskajo nazaj in s tem simbolizirajo nazadovanje. Spet drugi menijo, da glede na to, da imajo živali iz vrst perutnine krila, bo tako sreča odletela vstran, kar bo posledično pomenilo, da celo leto ne bomo imeli sreče.

Med »prepovedanimi« oziroma nezaželenimi jedmi je tudi jastog, saj plava vzvratno. Glede na stare šege se boste s postrežbo jastoga, vrnili v preteklost. Zato ga na najdaljšo noč v letu raje ne dajte na mizo.

Izognite se beli barvi. Kitajska tradicija belo barvo označuje za barvo smrti, in čeprav živimo na drugem koncu sveta, se vsemu, kar je povezano z nesrečo, raje izognemo. Torej, jajca, beli sir in smetana tokrat odpadejo.

Ne pojejte vsega. Skozi leto je res dobro paziti, da hrane ne zavržemo, a na silvestrovo je bolje, da je nekaj ostane na krožniku. Tako naj bi si zagotovili obilje v novem letu in se izognili lakoti. Le pustite grižljaj ali dva, torej.

Če boste veseli na novoletno noč, bo tako tudi celo leto. Mnogi verjamejo, da bodo, tako kot bodo preživeli novoletno noč, preživeli tudi vse leto. Tako se trudijo, da bi najdaljšo noč preživeli v kar najboljšem vzdušju, v družbi bližnjih in seveda po možnosti brez prepira. Resničnost vraže je vprašljiva, zagotovo pa koristi, če si novoletno noč naredimo lepo.

Na silvestrski večer so dekleta včasih vlivala vosek v vodo; če so nastale figurice v obliki zvezdic, je to prinašalo srečo v smislu – več zvezdic, več sreče.

Za silvestrovo je treba imeti v žepu čimveč plačanih računov, s čimer naj bi v novem letu odganjali finančne težave.

Vir: Spletni portal Pomurec in Odprta kuhinja

Dogodki