Search
Close this search box.

Na seznamu Župnijske Karitas Prevalje vedno več prosilcev. Pomagate jim lahko tudi vi

Teden Karitas, ki se je začel v ponedeljek, 23. 11. 2020, trajal pa bo do nedelje, 29. 11. 2020, javnost tokrat nagovarja z geslom Slišim te. Z njim vabi vse k poslušanju, sočutju, dobroti in solidarnosti z ljudmi v stiski. Ob tej priložnosti pa smo se pogovarjali tudi z voditeljico Župnijske Karitas Prevalje, Terezijo Vivod.

Župnijska Karitas Prevalje je v tem posebnem tudi zanje težkem letu slišala nekaj manj kot 120 klicev na pomoč, toliko imajo namreč prosilcev. Oseb, ki jih oskrbujejo, je okrog 250. V aktivnosti je aktivno vključenih 20 prostovoljcev, na seznamu pa jih imajo 30.

“V spomladanskem času pandemije smo porabili nekaj manj kot 3.000 evrov za nabavo hrane in osnovne higienske potrebščine. Približno toliko bomo za isti porabili še za letošnje jesensko obdobje epidemije. Kar nekaj učencem smo ob začetku šolskega leta kupili šolske zvezke in poravnali letne vozovnice za dijake. Prosilcem smo poravnali  tudi 38 položnic za stanovanje, elektriko, zdravstveno zavarovanje,” je za Koroške Novice povedala Terezija Vivod.

Če bi želeli pomagati družinam v stiski, se lahko obrnete na občino Prevalje ali pokličete gospo Vivod na tel: 041 489 165. Bodo pa veseli tudi novih prostovoljcev. Kot je omenila Terezija Vivod, so še posebej dobrodošli prostovoljci, ki imajo lasten prevoz, saj imajo kar precej težav pri pobiranju kruha po trgovinah.

Poudarila je, da so v tem letu zbrali zelo malo lastnih sredstev, saj zaradi pandemije ni bilo dovoljeno druženje, da bi lahko izdelali lastne izdelke in zbirali prostovoljne prispevke, je pojasnila Vivod, ki je voditeljica Župnijske Karitas Prevalje že več kot deset let.

V spomladanskem času epidemije je Župnijska Karitas Prevalje v sodelovanju z gospo Rosvito iz gostilne Krištan Sonjak razdeljevala tudi brezplačna kosila. Pri “Krištanu” so dnevna kosila kuhali za deset oseb mesec in pol, prostovoljci pa so jih razvažali. Za sladice je poskrbela slaščičarna Polanšek. Gospa Rosvita pa kosila pripravlja še zdaj, vendar ne več desetim, ampak trem osebam.

“Upamo in prosimo, da bodo ljudje tudi letos v decembrskem času slišali klic naše Karitas in se odzvali na našo akcijo Družina posvoji družino -trenutno sta v posvojitvi dve družini in naše decembrske akcije Družina pomaga družini ter Podajmo roko starejšim s SLIŠIM TE, saj imamo sezname že pripravljene,” je o pričakovanjih prazničnega decembra dejala Terezija Vivod.

Omenila je še, da so se v tem letu pojavili novi prosilci, ki so zaradi bolezni zgubili službo, nekaj pa je takih, ki so na čakanju, in enostavno ne morejo preživet družine. To so predvsem enostarševske družine, ki se stiske zelo sramujejo. Zato se seznam prosilcev daljša.

Ob tej priložnosti se želimo prostovoljni sodelavci Župnijske Karitas Prevalje zahvaliti vsem, ki so nam s svojimi različnimi (denarnimi, materialnimi, ozimnico ipd) prispevki pomagali lajšati stisko. Velika zahvala gre tudi Občini Prevalje, županu in vsem uslužbencem občine, ki nam res celo leto stojijo ob strani, nam pomagajo, pozorno spremljajo naše delo in v posebnih primerih priskočijo tudi na pomoč,” je pogovor sklenila Terezija Vivod.

Pri tem pa naj še enkrat opomnimo, da bo danes zvečer potekal tudi jubilejni 30. dobrodelni koncert Klic dobrote z neposrednim prenosom iz Studia 1 RTV Slovenija. Zbrana sredstva bodo namenili družinam v stiski.

Koncert bodo neposredno prenašali Televizija Slovenija, Radio Slovenija in Radio Ognjišče. Na koncertu bo nastopilo manj nastopajočih kot ponavadi, koncert pa bodo ob obletnici popestrili tudi z gosti in nekaj zanimivimi posnetki nastopov iz preteklih koncertov, so sporočili iz Slovenske karitas.

Na koncertu bodo nastopili Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Nuška Drašček in Gašper Rifelj. Scenarij za koncert je pripravil Franci Trstenjak, režijo pa Tomaž Švigelj.

“S koncertom želimo opozoriti na številne stiske družin, povabiti k darovanju in se zahvaliti vsem darovalcem za njihovo solidarnost,” so še navedli pri Slovenski Karitas. Gledalci in poslušalci se bodo lahko v dobrodelno akcijo vključili s telefonskim darovanjem v času koncerta ob neposrednem televizijskem in radijskem prenosu.

Dogodki

Teden Karitas, ki se je začel v ponedeljek, 23. 11. 2020, trajal pa bo do nedelje, 29. 11. 2020, javnost tokrat nagovarja z geslom Slišim te. Z njim vabi vse k poslušanju, sočutju, dobroti in solidarnosti z ljudmi v stiski. Ob tej priložnosti pa smo se pogovarjali tudi z voditeljico Župnijske Karitas Prevalje, Terezijo Vivod.