Search
Close this search box.

Na severnem delu tretje razvojne osi več postopkov, na Koroškem opozorila o zamikih

Na tretji razvojni osi severno od avtocestnega križa poteka več postopkov. Na sklopih odseka Velenje-Slovenj Gradec poteka gradnja, tečejo tudi prvi postopki za izbiro gradbincev za dela na odseku Šentrupert-Velenje. S pridobivanjem gradbenih dovoljenj je nekaj težav, na Koroškem pa opozarjajo na zamike tudi glede ceste severno od Slovenj Gradca.

Kot je za STA dejal župan Občine Prevalje Matic Tasič, so nezadovoljni zaradi zamud pri postopkih. Med drugim opozarja na zamike od rokov glede priprave državnih prostorskih načrtov za hitro cesto naprej od Slovenj Gradca proti Dravogradu in od tam proti Prevaljam. Več informacij in zavez glede tega pričakuje na sestanku z vsemi pristojnimi prihodnji petek na ministrstvu za infrastrukturo.

Medtem na 17,5-kilometrskem odseku hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec trenutno potekajo gradbena dela na treh sklopih, na sklopu Gaberke je gradnja že zaključena.

Trenutno se izvajajo gradbena dela na sklopu F na območju Jenina pri Slovenj Gradcu, ki bodo zaključena letos, ter pri Velenju na območju Škalskega jezera (sklop B) in Konova (sklop H), ki bodo po napovedih Darsa zaključena v letu 2025. Dinamika nadaljnjih aktivnosti na preostalih sklopih je odvisna od pridobitve pravnomočnosti gradbenih dovoljenj, so za STA navedli na Darsu.

Med drugim Dars za odsek Velenje-Slovenj Gradec letos predvideva aktivnosti za izvedbo druge faze javnega naročila za pridobitev izvajalca gradbenih del za sklop C (Škale), sklop E (Velunja) in sklop G (Podgorje) ter sklenitev pogodb z izvajalci gradbenih del. Za sklop A (Velenje) pa so letos predvidene aktivnosti za izvedbo prve faze javnega naročila, s čimer bo priznana sposobnost zainteresiranim ponudnikom.

Medtem so v teku tudi že aktivnosti za iskanje gradbincev za prva dela na 14-kilometrskem odseku tretje razvojne osi Šentrupert-Velenje. Za prvo etapo na tem odseku (Šentrupert) je Dars že izvedel fazo ugotavljanja sposobnosti gradbincev, priznal jo je Strabagu in konzorcijema pod vodstvom Pomgrada in Kolektorja CPG.

Druga faza, v kateri bo zbiral njihove ponudbe, pa se bo nadaljevala po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja, so pojasnili na Darsu. Gre za prvih 4,1 kilometra hitre ceste od štajerske avtoceste proti Velenju, vključno s priključkoma Šentrupert in Parižlje. Ocenjena vrednost del je 80 milijonov evrov brez DDV, trajanje gradnje pa je ocenjeno na 36 mesecev.

Za drugo etapo, ki zajema 9,5-kilometrsko traso ceste Podgora-Velenje z dvema priključkoma in več spremljajočimi objekti, pa je trenutno v teku postopek, v katerem se bo ugotavljala sposobnost potencialnih gradbincev. Dela so v razpisni dokumentaciji ocenjena na 266 milijonov evrov, potekala pa naj bi 48 mesecev. Dars v zvezi s tem javnim naročilom po objavljenih treh dodatkih zdaj prijave zbira do 22. marca letos do 9. ure. Nadaljnji postopek, v katerem bo zbiral ponudbe, pa se bo nadaljeval po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja.

Kot so v zvezi s tem dodatno pojasnili pri Darsu, za odsek Šentrupert-Velenje gradbeno dovoljenje še ni pridobljeno. Zahteva za izdajo je bila na ministrstvo za naravne vire in prostor posredovana aprila 2022, a nekateri pristojni mnenja še niso izdali. Ministrstvo za naravne vire in prostor jim je 16. februarja letos posredovalo dopolnjeno projektno dokumentacijo in jih znova zaprosilo za izdajo mnenja, so pojasnili na Darsu.

Nekaj težav je tudi pri pridobivanju ostalih gradbenih dovoljenj. Po zavrnitvi zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja na sklopu G (Podgorje) septembra lani Dars na ministrstvo za naravne vire in prostor še ni vložil nove zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja, še vedno mu namreč manjka mnenje direkcije za vode.

Na direkcijo so sredi februarja letos poslali dopolnjeno vlogo in pričakujejo izdajo mnenja. “Ko bo pridobljeno mnenje direkcije za vode, bo na ministrstvo za naravne vire in prostor poslana nova zahteva za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar bo predvidoma v marcu 2024,” so še navedli pri Darsu.

Vir: STA

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Mihi
Mihi
1 mesec nazaj

Kar stara slika se ki zdi.

Maja
Maja
1 mesec nazaj

Odsek Gaberke sploh ni končan! Tam sta dva krožišča in most za lokalno cesto, od kake hitre ceste pa nič. Niti milimetra ni zgrajenega. To je navadna laž!

Dogodki

Na tretji razvojni osi severno od avtocestnega križa poteka več postopkov. Na sklopih odseka Velenje-Slovenj Gradec poteka gradnja, tečejo tudi prvi postopki za izbiro gradbincev za dela na odseku Šentrupert-Velenje. S pridobivanjem gradbenih dovoljenj je nekaj težav, na Koroškem pa opozarjajo na zamike tudi glede ceste severno od Slovenj Gradca.