Search
Close this search box.

Na regijskem kvizu v Črni največ znanja pokazala ekipa DPM Mežiška dolina

Danes, 30. 3. 2019, poteka v Kulturnem domu Črna regijski kviz »Mladi in kmetijstvo«, ki so ga pripravili člani Društva podeželske mladine Črna. Na tekmovanju so se poleg Črnjanov v znanju s področja kmetijstva pomerili mladi podeželani iz DPM Mislinjske doline in DPM Mežiška dolina, slednji so pokazali tudi največ znanja ter si z zmago zagotovili udeležbo na državnem kvizu. Uradni del tekmovanja je zaključen, trenutno pa v Črni poteka zabava z ansamblom Kratek stik.

Na regijskem tekmovanju v Črni so sodelovale tri ekipe, prisotnih pa je bilo tudi nekaj navijačev. Obiskovalce in udeležence tekmovanja sta pozdravila in nagovorila črnjanska županja mag. Romana Lesjak in vodja izpostave KSS Prevalje, KGZ Celje Vinko Golob. Znanje tekmovalk in tekmovalcev je ocenjevala tričlanska komisija iz KGZ Celje, v sestavi Darja Jeriček, Konrad Dihpol in Bernarda Javornik. Program pa je povezoval Luka Klavž.

Naj omenimo, da na tekmovanjih »Mladi in kmetijstvo« sodelujejo 3-članske ekipe mladih s podeželja, tekmovalci pa morajo biti člani društva, ki je včlanjeno v Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM). Pogoj je tudi, da dve osebi tekmovalne ekipe na dan kviza ne smeta biti starejši od 20 let (lahko pa na dan kviza praznujeta 20. rojstni dan), za tretjo osebo tekmovalne ekipe ni starostne omejitve. Prav tako pa ne veljajo starostne omejitve za lanskoletno zmagovalno ekipo državnega tekmovanja, ki se lahko udeleži državnega kviza brez predhodnega izbora.

Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) združuje kar 46 društev ter več kot 3000 članov in je edina organizacija, ki se aktivno ukvarja z mladimi podeželani in mladimi kmeti. Vanjo pa so vključena tudi tri izredno aktivna koroška društva; DPM Mežiška dolina, DPM Mislinjske doline ter DPM Črna na Koroškem, ki jih povezuje skupna ljubezen do koroškega podeželja, tradicije in ohranjanja koroških običajev.

Za letošnja tekmovanja so predpisani štirje tematski sklopi: Turistične kmetije, Natančno kmetijstvo, Pridelava vrtnin v rastlinjaku s poudarkom na hidroponiki in Mednarodno sodelovanje ZSPM. V Črni so največ znanja z omenjenih področij pokazali člani DPM Mežiška dolina, na drugo mesto so se uvrstili domačini iz DPM Črna na Koroškem, tretje mesto pa je zasedla ekipa DPM Mislinjske doline.

Iskrene čestitke organizatorjem kviza, vsem tekmovalkam in tekmovalcem, še posebej zmagovalcem, ki jim želimo čim več znanja in uspeha tudi na državnem tekmovanju, ki bo 13. aprila 2018 v Žalcu.

Dogodki