Search
Close this search box.

Na Ravnah upravičencem izredna denarna pomoč za blaženje posledic epidemije

Občina Ravne na Koroškem letos namenja 40.000 evrov za izredne denarne pomoči občanom za blaženje posledic epidemije covida-19, dodatnih 30.000 evrov pa bo za blaženje posledic epidemije namenila gospodarstvu. Pravilnik, ki določa upravičence med občani, so svetniki že sprejeli, medtem ko pravilnik za upravičence v gospodarstvu še pripravljajo.

Pravilnik, ki določa upravičence, višino in postopek dodelitve pomoči občanom in ki so ga občinski svetniki na seji prejšnji teden potrdili soglasno, čaka na objavo v uradnem listu, po uveljavitvi pravilnika pa bodo lahko občani začeli oddajati vloge.

“To je prvi izmed odgovorov občine Ravne na situacijo glede epidemije,” je na današnji spletni novinarski konferenci dejal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Ob tem je napovedal tudi sprejetje podobnega pravilnika, ki bo določal upravičence za pomoč gospodarstvu. Tudi ta pravilnik so na občini že napisali, a so ga morali poslati še v soglasje ministrstvu za finance.

Pri občanih bodo do izredne denarne pomoči med drugim upravičeni tisti, ki so zaradi epidemije izgubili zaposlitev in so na dan oddaje vloge brezposelni, ali občani, ki imajo zaradi epidemije bistveno zmanjšan dohodek, kar pomeni, da je ta na letni ravni praviloma zmanjšan za petino. Med upravičenci bodo tudi dijaki in študenti, ki opravljajo študentsko delo in je bil njihov dohodek iz tega naslova na letni ravni lani manjši za 20 odstotkov glede na leto 2019.

Pravilnik, ki podrobneje določa pogoje za prejem izredne denarne pomoči za blaženje posledic epidemije covida-19, predvideva, da pomoč znaša po 200 evrov za odraslo samsko osebo ter za dijake in študente, 400 evrov pa znaša za družino, zakonske in zunajzakonske skupnosti, ki izpolnjujejo pogoje. O dodelitvi izredne denarne pomoči bo odločala posebna komisija.

Občani bodo glede na pravilnik vloge lahko oddajali do 20. decembra letos, če bi bilo vlog zelo veliko, pa po županovih besedah obstaja tudi možnost prerazporejanja sredstev v proračunu za ta namen oz. iskanje dodatnih sredstev v okviru rebalansa proračuna. Po besedah Janje Širnik iz urada ravenskega župana pa se s tem pravilnikom ne posega v vrste denarnih pomoči, ki jih določa pravilnik o denarnih pomočeh v občini Ravne.

Sicer pa je ravenski župan na današnji novinarski konferenci predstavil še druge aktualne informacije o dogajanju v občini, ki 12. aprila praznuje svoj praznik in bo takrat tudi objavila imena letošnjih nagrajencev.

Trenutno je v javni razgrnitvi podrobni prostorski načrt za območje Kotlje IV, kjer bo predvidoma maja letos interesentom na voljo 13 zazidljivih parcel za gradnjo stanovanjskih hiš. Zanimanje za nakup parcel v Kotljah je po županovih besedah veliko. Občina bo območje predvidoma v jeseni komunalno uredila, tako da bi se gradnja tam lahko začela čez približno eno leto.

Medtem pa je že v teku gradnja novega vrtca pri Osnovni šoli Prežihovega Voranca, ki je največja letošnja naložba občine. Sicer dvoletna naložba je ocenjena na 3,1 milijona evrov, s projektom pa je občina kandidirala tudi za pridobitev sredstev na razpisu šolskega ministrstva.

Kot je danes povedal župan, se je projekt na preliminarnem vrstnem redu uvrstil na 6. mesto, tako da na občini računajo na sredstva šolskega ministrstva. Če bo šlo vse po načrtih, je zaključek gradnje vrtca predviden konec leta 2022. Poleg občinskega je kot tretji vir financiranja te naložbe predviden tudi Eko sklad.

Dogodki

Občina Ravne na Koroškem letos namenja 40.000 evrov za izredne denarne pomoči občanom za blaženje posledic epidemije covida-19, dodatnih 30.000 evrov pa bo za blaženje posledic epidemije namenila gospodarstvu. Pravilnik, ki določa upravičence med občani, so svetniki že sprejeli, medtem ko pravilnik za upravičence v gospodarstvu še pripravljajo.