Na Ravnah šolarjem razdelili 180 odsevnih trakov in brošur Bodi (pre)viden (FOTO)

V torek in sredo so medobčinski redarji Medobčinskega redarstva občin Mežiške doline in Občine Dravograd v sodelovanju s policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem pred OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Koroški Jeklarji razdelili 180 odsevnih trakov in brošur Bodi (pre)viden.

Teden od 21. 2. do 28. 2. 2022 je posvečen varnosti pešcev. Pešci so najranljivejši udeleženci v cestnem prometu, zato je njihova varnost na prvem mestu pri delovanju medobčinskega redarstva. Prav tako pa ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih prizadevanj Agencije za varnost prometa, ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev. V sklopu preventivne akcije posvečajo posebno pozornost uporabi odsevnih predmetov, pravilnemu ravnanju v cestnem prometu, upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih in odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi.

FOTOGALERIJANa Ravnah na Koroškem je potekala akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden!

Otroci/pešci morajo ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Odsevnik ne sme biti rdeče barv, odsevna površina pa mora, kot določa Zakon, na vsaki strani meriti najmanj 20 cm2 (Zakon o pravilih cestnega prometa, 87. člen, 2 odstavek).

Zaradi odvračanja pozornosti od dogajanja v prometu (pozornost je lahko zmanjšana celo za 60 odstotkov!) tudi pešcem, ne le voznikom, policisti odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov, slušalk, pregledovanje družbenih omrežij ipd.

ZELO pomembno je, da kot udeleženci v prometu, pešci SAMI poskrbimo za svojo varnost, tako da:

 • hodimo po pločniku,
 • hodimo ob LEVEM robu ceste, če pločnika ni (tako prej opazimo vozila, ki se nam približujejo in se po potrebi pravočasno umaknemo),
 • smo vidni s pomočjo odsevnih predmetov: svetilka, kresnička, odsevni trak,
 • posvetimo pozornost svojim oblačilom, ki naj bodo svetla,
 • prečkamo cesto samo na označenih prehodih za pešce,
 • pri prečkanju ceste se prepričamo, da nas je voznik opazil in da se dejansko ustavi,
 • pri prečkanju ceste upoštevamo pravilo LEVA, DESNA, LEVA (s pogledom v smeri po tem pravilu) in šele nato gremo čez prehod – tudi če je prehod urejen s semaforjem, počakamo ne le na zeleno luč, temveč zopet pogledamo levo, desno in spet levo.

Vse voznike motornih vozil, pa tudi koles in skirojev policisti opozarjajo, da naj bodo med vožnjo izjemno pozorni na pešce in da jim ne smejo izsiljevati prednosti. Še posebej naj bodo previdni v območju prehodov za pešce in tudi na območjih, kjer je pričakovati prisotnost pešcev (npr. pred šolami, v naseljih). Zunaj naselij pa naj vozniki motornih vozil vozijo po sredini prometnega pasu, da čim bolj zmanjšajo možnosti trka z morebitnim pešcem, ki hodi ob vozišču. Hitrost vožnje naj prilagodijo predpisanim omejitvam in razmeram na cesti.

Vozniki, bodimo pozorni na pešce:

 • v mraku, temi in ob slabši vidljivosti v naselju in izven naselja, pričakujmo pešce, zato zmanjšamo hitrost in se osredotočimo na previdno vožnjo,
 • za boljšo vidljivost vozilu pred vožnjo očistimo vetrobranska stekla in preverimo delovanje žarometov,
 • ustavimo pešcu na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja pooblaščena uradna oseba,
 • če vozimo v koloni, ne smemo vozila ustaviti na prehodu za pešce, saj s tem pešcem oviramo Prepovedano je tudi ustaviti in parkirati vozilo na razdalji manj kot 5 m pred prehodom za pešce ali kolesarje.

Pri katerikoli udeležbi v prometu, bodisi kot pešci ali kot vozniki, bodimo vedno pozorni drug na drugega in upoštevajmo pravila, da se izognemo prometnim nesrečam, ki so vselej rezultat nepravilnega ravnanja udeležencev prometa:

 • neupoštevanje in odvzem prednosti,
 • neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov,
 • nepravilnosti pešca.

Ob lepšem vremenu in prihajajočem pomladnem času so pešci še pogosteje udeleženi v cestnem prometu, zato naj ne bo odveč apel – bodi viden, bodi previden!

V letu 2021 so policisti pri pešcih ugotovili 3.730 kršitev cestnoprometnih pravil. V 548 prometnih nesrečah z udeležbo pešca je življenje izgubilo 15 pešcev, 11 v trčenju z osebnim vozilom in 4 v trčenju s tovornim vozilom. 9 od 15 pešcev ni bilo povzročiteljev prometne nesreče, v kateri so izgubili življenje.

Vir: www.policija.si, Občina Ravne na Koroškem