Search
Close this search box.

Na Ravnah prostovoljci s številnimi aktivnostmi širili solidarnost in med seboj povezali različne generacije (FOTO)

Občina Ravne na Koroškem se je letos osmič zapored pridružila vseslovenski akciji »Dan za spremembe – SOUSTVARJAMO (ZDRAVO) SKUPNOST«, ki ga že deveto leto organizira Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva. Na Ravnah so prvi dogodek v okviru akcije izpeljali danes, drugega pa bodo to soboto.

Čistilna akcija bo na Ravnah potekala v soboto, 9. aprila 2022, od 8. do 12. ure na različnih lokacijah. Danes pa so v ravenskem parku pripravili osrednji dogodek, na katerem so program soustvarjali prostovoljci.

Številna društva in javni zavodi so se predstavili na stojnicah s širjenjem in ozaveščanjem povezovanja in spoštljivi medsebojni komunikaciji, strpnosti in sprejemanju drugačnosti. Obiskovalci so imeli tako na razpolago tudi številne aktivnosti, pridobili pa so lahko tudi veliko koristnih informacij.

V parku na Ravnah ste si lahko danes ogledali predstavitev postopkov oživljanja in uporabe AED ter telovadili z zdravnico. Opravili meritve sladkorja v krvi, holesterola in krvnega tlaka, za kar so poskrbeli člani Društva diabetikov Mežiške doline. Potekala je tudi predstavitev vpliva okolja na zdravje in nordijske hoje s strani Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Ravne. Poskrbljeno je bilo za kulturni program, v okviru katerega so nastopili tudi otroški pevski zbor Vrtca Ravne, učenke in učenci OŠ Koroških jeklarjev ter dijakinje in dijaki Gimnazije Ravne.

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika je predstavila nov Kompetenčni center za lahko branje. Izvedene so bile številne in zanimive aktivnosti vseh društev in javnih zavodov (ples, iskanje skritega zaklada, reševanje ugank in zanimivih kvizov, prepletanje niti s klekljaricami in ustvarjanje s predstavnicami župnijske Karitas, telovadba s člani in vodji športnih društev in klubov, judoisti so prikazali program varnega padanja za starejše …

Premierno predstavitev je doživel projekt Gremo se špilat, ki je nastal v okviru naziva Zdravo mesto. Špilali so se mladi in stari. Na kulinarični stojnici Koroškega medgeneracijskega centra in Občine Ravne na Koroškem so bili na voljo zdravi prigrizki.

Pri tem naj še omenimo, da je vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti. Tako Slovenska filantropija že vse od leta 2010 v začetku pomladi vabi ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci. Na ta dan se lotevajo konkretnih dejanj, s katerimi izboljšujemo življenje v svojem okolju in v širši družbi. Prvi Dan za spremembe so organizirali 24. marca 2010.

Na ta dan so v različnih krajih po Sloveniji potekale številne prostovoljske akcije, ki so jih pripravili v sodelovanju s prostovoljskimi organizacijami in občinami. Od takrat so akcije obarvali še medgeneracijsko, spreminjali so zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov so pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje, solidarnost z namenom povezovanja skupnosti in sodelovanja, odpravljali diskriminacijo, prispevali k doseganju trajnostnih razvojnih ciljev ter premagovali osamljenost.

FOTOGALERIJA

Dogodki

Občina Ravne na Koroškem se je letos osmič zapored pridružila vseslovenski akciji »Dan za spremembe – SOUSTVARJAMO (ZDRAVO) SKUPNOST«, ki ga že deveto leto organizira Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva. Na Ravnah so prvi dogodek v okviru akcije izpeljali danes, drugega pa bodo to soboto.