Search
Close this search box.

Na Ravnah pripravili slovesnost ob ureditvi fotovoltaike. Otvoritev grajske kavarne predvidena za september

Pri javorniškem čebelnjaku na Piglu se je v sredo, 23. junija 2021, ob 10. uri pričela slovesnost ob ureditvi fotovoltaike, s katero so ravenski čebelarji prišli do elektrike za svoj čebelnjak.

Na slovesnosti so spregovorili Viktorija Barbič, direktorica podjetja A. L. P. Pecad.o.o., Ludvik Kordež, predsednik Čebelarskega društva Ravne na Koroškem, in dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem.

Viktorija Barbič je pojasnila, da je bila postavitev sončnih celic omogočena z EU sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru operacije sodelovanja »Čebela BERE med!«, kjer je vodilni partner LAS Mežiške doline, lokalni partnerji pa so Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in Občina Ravne na Koroškem.

V okviru projekta se uresničujejo dolgoletne želje tako čebelarjev po elektriki kot knjižnice po grajski kavarni (otvoritev te bo predvidoma v septembru). LAS-i namreč delujejo po principu »od spodaj navzgor«, zato imajo pomembno vlogo povezovanja in vključevanja lokalnih partnerjev tako v načrtovanje kot uresničevanje razvoja svojega območja in so odprti za vse, ki imajo željo aktivno sodelovati pri udejanjanju skupnega razvoja.

»Osvetljava je zelo pomembna, da čebelar lažje dela v čebelnjaku, da lahko preveri satnice in pogleda čebele,« je povedal Ludvik Kordež, predsednik Čebelarskega društva Ravne na Koroškem. Obenem se je zahvalil Občini Ravne na Koroškem, da prisluhnejo njihovim potrebam in so jim omogočili nabavo dveh panjskih tehtnic za spremljanje donosa medu, ki so nujne pri njihovi skrbi za čebele, saj se z njimi najhitreje ugotovi, kakšne so potrebe čebelje družine po hrani. Omenil je tudi, da sta bila v preteklosti v okviru LAS-ovega projekta MED – O – VITA postavljena kozolec in ograja okoli čebelnjaka.

Dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem, je spregovoril o pomenu aktivnosti društev za Občino Ravne na Koroškem ter vlogi partnerstva LAS Mežiške doline pri črpanju evropskih sredstev, ne le za občine, ampak tudi za društva in organizacije, dejavne v lokalnem okolju. Izpostavil je odlično delovanje Čebelarskega društva Ravne na Koroškem in označil čebelnjak na Piglu za izjemno pridobitev za ves Javornik.

Prireditev so z znanimi čebelarskimi melodijami popestrili otroci iz Vrtca Ravne na Koroškem, enota Ajda, ki so se dogodka udeležili z vzgojiteljicami in ravnateljico Matejo Hovnik.Otvoritve so se udeležili tudi bodoči čebelarji z OŠ Koroški jeklarji z mentorico in ravnateljem Aljažem Bankom, kajti ČD Ravne uspešno sodeluje s čebelarskimi krožki na Osnovni šoli Koroški jeklarji ter Srednji šoli Ravne in Gimnaziji Ravne, pri čebelnjaku pa izvajajo številne izobraževalne delavnice za mlade.

Dogodka so se udeležili tudi predstavnica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Simona Vončina, predsednik četrtne skupnosti Javornik – Šance Rajko Kočet, podžupan Občine Prevalje Boštjan Gorenšek ter ostali ljubitelji in podporniki čebelarjenja.

Besedilo: Alp Peca – Alenka Miler

Dogodki

Pri javorniškem čebelnjaku na Piglu se je v sredo, 23. junija 2021, ob 10. uri pričela slovesnost ob ureditvi fotovoltaike, s katero so ravenski čebelarji prišli do elektrike za svoj čebelnjak.