Search
Close this search box.

Na Ravnah pripravili “Dan za starejše” in obeležili jubilejno vožnjo s Prostoferjem (FOTO)

V četrtek, 21. oktobra 2021, je med 11. in 13. uro potekal »DAN ZA STAREJŠE« v organizaciji Občine Ravne na Koroškem, javnih zavodov in društev, z namenom doseganja boljše informiranosti in vključenosti starejših prebivalcev občine in s tem posredno izboljšanja kazalnikov duševnega zdravja te populacije.

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Ravne, območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ravne, Centrom za socialno delo Koroška – enoto Ravne, Koroškim medgeneracijskim centrom Ravne, Društvom upokojencev Ravne, Koronarnim klubom Mežiške doline, Društvom diabetikov Mežiške doline, Župnijsko Karitas, Rdečim križem, Društvom Ozara, Društvom za boj proti raku, Medgeneracijskim društvom Lučka, Univerzo za tretje življenjsko obdobje, Društvom ‘šola zdravja’, Združenjem multiple skleroze podružnica Ravne, Lekarno Dren in Centrom za usposabljanje, delo in varstvo CUDV so na stojnicah na ravenski mestni tržnici potekale različne predstavitve, pogovori in osveščanje starejših občanov o njihovih možnostih, priložnostih in pravicah.

Na dogodku so sodelujoči predstavljali svojo osrednjo vlogo pri pomoči informiranja in osveščanja starostnikov. V skrbi za čim boljše sodelovanje in večjo vključenost starejših v našem okolju, se trudimo v največji možni meri zmanjševati osamljenost, izboljšati (duševno) zdravje, doseči medgeneracijsko povezovanje in opolnomočiti starostnike ter njihove svojce v skrbi za svoje zdravje in kakovostno življenjsko obdobje tudi v zrelih letih. Z dogodkom, na osrednjem delu naše občine – mestni tržnici, smo starostnikom in njihovim svojcem želeli omogočiti dogajanje posebej zanje, vsem na ‘dosegu roke’, glede na izražene potrebe pa smo zanje zagotovili tudi prevoze s Prostoferjem,” so po dogodku navedli na spletni strani občine.

Na dogodku so se predstavili vsi lokalno/regijsko pomembni deležniki v sklopu organiziranega programa in si tako izmenjali primere dobrih praks. Srečanje, ki bo na Ravnah na Koroškem odslej tradicionalno, predstavlja priložnost za vzpostavitev in krepitev medsebojnega sodelovanja, informiranja o aktualnih izzivih pri delu s starejšimi ter iskanje inovativnih rešitev. Izjemnega pomena je tudi nadzorovano in varno organizirano dogajanje kot možnost neformalnega druženja in povezovanja.

K sodelovanju so povabili strokovnjake, organizacije in društva, ki se ukvarjajo s starejšo populacijo in priložnost izkoristili tudi za obeležbo jubilejne, 700-te vožnje s Prostoferjem. Projekt “Brezplačni prevozi za starejše in invalide” Prostofer – je projekt Občine Ravne na Koroškem, s katerim se je uredilo področje brezplačnih prevozov za starejše in invalide. Za sofinanciranje projekta so se spomladi 2019 uspešno prijavili na javni razpis LAS Mežiške doline in prejeli sofinanciranje s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 40.000 €. Vrednost projekta je okoli 63 tisoč evrov, razliko financiramo iz občinskega proračuna. Na dogodku so spoznali in skromno nagradili naročnika in spremljevalko 700-te vožnje, ki se je prisrčno zahvalila za pomoč pri njunih poteh na Onkološki inštitut.

Predsednik Društva upokojencev Ravne, Jože Prednik je s poezijo v svojem slogu povabil navzoče k sodelovanju pri številnih zanimivih in zdravju prijaznih aktivnosti, ki jih že polnih sedem desetletij izvaja njihovo društvo.

Predsednica društva Koroški medgeneracijski center, mag. Marjana Kamnik je v nagovoru med drugim izpostavila izjemno odmeven pilotni projekt Dolgotrajna oskrba, ki so ga izvajali in ki je pokazal, da se v prihodnje ob predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga imajo te dni na mizi poslanke in poslanci, obeta bolj poenoten postopek vključevanja v dolgotrajno oskrbo, z nizom integriranih storitev (pomoč fizioterapevta, delovnega terapevta, socialnega delavca itd.), s katerimi bi čim dlje ohranjali samostojnost ljudi, predvsem tistih, ki so še doma. Kot lokalno uspešno sodelovanje med občino in društvoma KMC in upokojencev, je izpostavila tudi projekt Prostofer. Mag. Kamnikova je poudarila: »Občina Ravne na Koroškem z mnogo projekti in aktivnostmi skrbi za vitalnost občank in občanov. Privilegij je živeti v okolju, kjer se spoštuje dostojanstvo in modrost starejših ljudi.«

Župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen je poudaril, da pozdravlja nove oblike sodelovanj in druženj namenjenih starejšim, regijsko in lokalno, kot je tudi naš Dan za starejše, saj gre za poklon starejši generaciji. V svoji poslanici ob dnevu starejših je med drugim dejal: “Že vrsto let se trudimo biti starejšim prijazna občina, veseli nas gradbena ograja na Javorniku, ki pomeni uresničitev ene naših največjih želja, prav tako pa smo tukaj skupaj, ker želimo slišati potrebe starejših, njihove želje, da omogočimo boljše življenje za generacije ljudi, ki so gradili mesto Ravne, ki morajo zdaj v vseh možnostih uživati zaslužen pokoj in jih želimo aktivno vključiti v dogajanje – od programov, projektov do dejavnosti, ki jih organizirajo naši javni zavodi in društva. Dan za starejše naj bo simboličen poklon starejši generaciji, ki ji privoščimo in želimo omogočiti bogato jesen življenja in s katero želimo iti v vse nove izzive skupaj – z njimi, njihovimi modrostmi in izkušnjami – bogatejši naprej.”

Demografska slika Slovenije kaže, da je kar petina prebivalstva starejša od 65 let (20,7 % prebivalstva), kar pomeni, da je danes pri nas že vsak peti prebivalec starejši od 65 let.

Dan za starejše je projekt namenjen ciljni skupini starejših, ki se na njem seznanijo z njim namenjenimi aktivnostmi in viri pomoči v lokalnem okolju/občini. V obliki dneva odprtih vrat oz. sejma dolgožive družbe pa je namenjen medsebojnemu povezovanju strokovnjakov in drugih aktivnih deležnikov na področju duševnega in siceršnjega zdravja starejših v celotni regiji.

Vsem sodelujočim se Občina Ravne na Koroškem, na čelu z županom dr. Tomažem Roženom, z namenom, da starejšim omogočimo čim lažji dostop do informacij, povezujemo pristojne institucije in osveščamo naše občanke in občane o njihovih možnostih, zahvaljuje za strokovno pomoč, sodelovanje in dobro organizacijo,” so še zapisali na strani občine.

Besedilo: Občina Ravne na Koroškem – Janja. Š.

Dogodki

V četrtek, 21. oktobra 2021, je med 11. in 13. uro potekal »DAN ZA STAREJŠE« v organizaciji Občine Ravne na Koroškem, javnih zavodov in društev, z namenom doseganja boljše informiranosti in vključenosti starejših prebivalcev občine in s tem posredno izboljšanja kazalnikov duševnega zdravja te populacije.