Na Ravnah potekala interaktivna prometna preventivna delavnica ‘Vozim, vendar ne hodim’

V okviru projekta Občina po meri invalidov je Občina Ravne na Koroškem organizirala in financirala izvedbo interaktivne prometne preventivne delavnice 'Vozim, vendar ne hodim', namenjene dijakinjam in dijakom Gimnazije Ravne na Koroškem in Srednje šole Ravne na Koroškem.

Izvedba preventivnih prometnih delavnic poteka na osnovi podajanja osebne izkušnje poškodovancev v prometnih nesrečah, ki na podlagi lastnih izkušenj posredujejo neposredne informacije o pomenu varne vožnje in upoštevanju cestnoprometnih predpisov ter posledicah prometnih nesreč.

Delavnice so osnovane na metodi podajanja osebne zgodbe mentorja, strokovnjaka na svojem področju (z izkušnjo preživetja prometne nesreče in posledic neodgovornega ravnanja v cestnem prometu – svojega ali drugih), ki ima s tem dobro izhodišče za prenos znanj in izkustveno učenje. Predavatelji bodočim in mladim voznikom, ki zaradi neizkušenosti, načina življenja in drugih razlogov spadajo v rizično skupino, na inovativen in interaktiven način, predstavijo možne posledice prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami. Mladostnike ozavestijo o posledicah neodgovorne vožnje. Poučijo jih tudi o škodljivi rabi alkohola in nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola.

Med cilji delavnic je poleg navedenega izkustvenega učenja in zavedanja preventivnega ravnanja, tudi ozaveščanje mladih, spodbujanje varne vožnje kot vrednote med mladostniki, njihovo opolnomočenje za aktivno participacijo in razmišljanje o tem, kaj lahko skupaj storimo za izboljšanje prometne varnosti.

Izvajalec delavnic je Zavod za inovativno izobraževanje Vozim, ki je v 12. letih izvajanja preventivnih prometnih delavnic, dosegel že skoraj 100.000 mladostnikov po srednjih in osnovnih šolah ter fakultetah po vsej Sloveniji. Evalvacije delavnic pa kažejo, da je tovrstno neformalno izobraževanje ustrezno, zanimivo in zelo dobro sprejeto – tako med mladimi kot med organizatorji.

Avtor: Janja Š. (Urad župana Občine Ravne na Koroškem)