Search
Close this search box.

Na Ravnah odprli informacijski center Mladinske iniciative za 3. razvojno os (AVDIO in FOTO)

Letošnji peti obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os je bilo posvečeno današnje odprtje informacijskega centra na Ravnah na Koroškem.

Danes je na Ravnah na Koroškem potekalo uradno odprtje informacijskega centra Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki je z delovanjem začela pred petimi leti, 15. julija 2014.

Na odprtju informacijskega centra, ki je bilo posvečeno peti obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os so prisotne nagovorili Aljaž Verhovnik, vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os, župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in direktor savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, mag. Franci Kotnik. Med prisotnimi pa smo zaznali tudi nekaj poznanih obrazov s političnega parketa, med drugim tudi podžupana občine Prevalje, Boštjana Gorenšeka, oba poslanca v DZ, Jožeta Lenarta in Janija Prednika.

“Odprtje informacijske pisarne je za Koroško še eden izmed pomembnih korakov v boju za 3. razvojno os. Korošci še nikoli nismo bili tako enotni in tako blizu začetku gradnje in verjamem, da bodo ljudje v tej pisarni odslej deležni samih pozitivnih informacij,” je ob novi pridobitvi za naš portal dejal Prednik.

Župan občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen je v imenu občine Ravne na Koroškem in tudi v imenu Sveta koroške regije čestital in se zahvalil Mladinski iniciativi za 3. razvojno os. Kot pravi smo pred lepo točko, saj bo info točka spremljala dogajanje tega izjemno pomembnega projekta.

AVDIO: Govor župana občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaža Rožena

Naj spomnimo, da je splet okoliščin v drugi polovici leta 2013 in v prvi polovici leta 2014, ko so člani Mladinskega sveta Ravne pripravljali prvo strategijo za mlade na Ravnah, bil razlog za to, da je nastala Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.

Po besedah ustanoviteljev mladinske iniciative, Aljaža Verhovnika in Andreja Grobelnika, je analiza pokazala velik problem bega možganov iz regije, kar je pomenilo alarm za ukrepanje. Okoliščine je v začetku februarja 2014 dodatno podkrepila še negativna informacija z Ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki je bila naslovljena na koroško gospodarsko zbornico. Ministrstvo je sporočilo: »Trasa na relaciji A1 – Velenje ni primerna za nadaljnje načrtovanje hitre ceste. /…/ Posledično Vlada RS predvideva zgolj obnovo obstoječe cestne povezave, ki bo prevzela nalogo, ne pa dejanske zmožnosti in funkcije 3. razvojne osi …«.

AVDIO: Govor vodje Mladinske iniciative za 3. razvojno os, Aljaža Verhovnika

Župan občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen in Aljaž Verhovnik, vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os

Zato je bilo po mnenju ustanoviteljev potrebno nekaj storiti. Člani Mladinskega sveta so zavihali rokave in se lotili dela. Cilj je bilo zbrati vsaj 5.000 podpisov, kolikor v Sloveniji znaša tudi zakonodajna iniciativa in to jim je tudi uspelo. Tako mladinska iniciativa že pet let uspešno deluje in preko spletnega portala hitronakorosko.si informira javnost o vseh svojih aktivnostih.

AVDIO: Govor direktorja savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, mag. Francija Kotnika

Pred slavnostnim odprtjem je vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os še podelil zahvale posebej zaslužnim članom iniciative. Te so prejeli: Gašper Kogelnik, Rok Šater, Andraž Lečnik, Jaka Kotnik, Danijel Jelušić, Rok Plesec in Andrej Grobelnik.

Ob današnji svečani priložnosti je bilo poskrbljeno tudi za kulturni program, v katerem so se z glasbo predstavili koroški glasbeniki; Matic in Andrej, ki sta predstavila novo himno mladinske iniciative Zemlja Koroška, ki jo je leta 1995 napisal Božidar A. Kolarič, danes pa smo jo premierno slišali v prenovljeni podobi. Dunja Vrhovnik se nam je predstavila s pesmijo Kralj Matjaž, zrihti cesto!. Seveda pa ni šlo brez Milana Kamnika in njegovega Ibržnika, ki na cesto čaka že 40 let.

Dogodki

Letošnji peti obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os je bilo posvečeno današnje odprtje informacijskega centra na Ravnah na Koroškem.