Search
Close this search box.

Na Ravnah odprli enotno zbirno mesto za zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino

Občina Ravne na Koroškem, Civilna zaščita občine Ravne, Območno združenje Rdečega kriza Mežiške doline, Koroški gasilski zavod, Koroški medgeneracijski center in Župnijska Karitas vabijo k organiziranemu zbiranju humanitarne pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce.

Organizirano zbiranje pomoči se je pričelo danes, v četrtek, 10. marca 2022, od 9. ure dalje, na enotnem zbirnem mestu bivše stavbe SDK, na Prežihovi ulici 7, poleg mestne tržnice.

Zbirni center bo deloval vsak delovni dan, od 9. do 17. ure.

Zbira se:

  • prehrano z rokom uporabe vsaj pol leta, zapakirano v originalno embalažo,
  • higienske pripomočke,
  • komplete prve pomoči,
  • material za prvo pomoč in
  • gasilsko reševalno ter osebna oprema.

Do nadaljnjega se ne zbira: osebne opreme (oblačil in obutve) ter posteljnine (dek, rjuh, spalnih vreč). Vsa oprema mora biti delujoča, varna za uporabo, nepoškodovana in znotraj roka uporabe.

Prav tako pozivajo prostovoljke in prostovoljce, študente, dijake in vse, ki ste pripravljeni kakorkoli pomagati – v njihove prostovoljske vrste. Ljudem iz naše okolice in naši skupnosti lahko namenite najdragocenejšo stvar – svoj čas! Skupaj z vami bodo opredelili obliko in način vašega prostovoljnega dela, ki bo ustrezala vašim interesom, pričakovanjem in razpoložljivemu času.

Pišite jim na obcina@ravne.siinfo@civilnazascita-ravne.si ali pokličite na 031 380 615 oz. na brezplačno številko 080 41 40.

Zbirni center je danes obiskal tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen, ki je ob tej priložnosti na Facebooku zapisal: “Danes je na Ravnah zaživelo enotno zbirno mesto za humanitarno pomoč ljudem iz Ukrajine. Civilna zaščita, Rdeči križ, Karitas, Gasilska društva, Koroški medgeneracijski center in občani prostovoljci smo združili moči na enem mestu. Pomagajmo ljudem v stiski. Hvala vsem vnaprej.”


Pomoč Ukrajini – zbiranje finančnih prispevkov in nastanitev beguncev

V Sloveniji že poteka zbiranje finančnih prispevkov, ki jih lahko posamezniki, poslovni subjekti nakažejo na že javno objavljene namenske transakcijske račune, odprte pri RKS in Slovenska Karitas, za pomoč prizadetim v Ukrajini.

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0310 0111 1122 296 BIC BANKE: SKBASI2X Sklic: SI00 96889 Koda namena: CHAR ali Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: SI56 0214 0001 5556 761 Sklic: SI00 870 Koda namena: Pomoč Ukrajini.

Nastanitev in oskrba beguncev v Republiki Sloveniji

V zvezi z nastanitvijo in oskrbo beguncev v Republiki Sloveniji, so na spletni strani ravenske občine objavili tudi sporočilo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki navaja: da je za namestitve zadolžen Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Kontaktni podatki slednjega: telefonska št. 040 853 421, e-naslov info.ukrajina@gov.si.

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je 2. 3. 2022 vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine +386 1478 7530. V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije, na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

Vir : Spletna stran Občine Ravne na Koroškem

Dogodki

Občina Ravne na Koroškem, Civilna zaščita občine Ravne, Območno združenje Rdečega kriza Mežiške doline, Koroški gasilski zavod, Koroški medgeneracijski center in Župnijska Karitas vabijo k organiziranemu zbiranju humanitarne pomoči za Ukrajino in ukrajinske begunce.