Search
Close this search box.

Na Ravnah namenu predali gasilski vozili (VIDEO in FOTO)

Poklicni gasilci KGZ Ravne so danes na svečani slovesnosti in blagoslovu v uporabo prevzeli novo vozilo, njihovo rabljeno vozilo pa so predali gasilcem PGD Ravne.

Koroški gasilski zavod in Prostovoljno gasilsko društvo Ravne na Koroškem sta danes, 24. maja, v uporabo uradno prevzela gasilski vozili GVC 16/25 in GVC 24/30. Poklicni gasilci KGZ Ravne so prevzeli novo vozilo, njihovo rabljeno vozilo pa so predali v uporabo članom PGD Ravne.

Svečani prevzem in blagoslov vozil, na katerem je prisotne poleg predsednika PGD Ravne, Andreja Petriča ter direktorja zavoda Gasilske zveze Ravne, Franca Juterška, nagovoril tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, je potekal pred ravenskim gasilskim domom. Za blagoslov vozil pa je poskrbel ravenski župnik Edvard Vajda.

. VIDEO: Sprejem gasilskih vozil z vodo.


Na svečani prireditvi so bili poleg prostovoljnih gasilcev iz celotne Mežiške doline, poveljnikov in predsednikov GZ Koroške, prisotni tudi številni drugi gosti. Med drugim poslanec v DZ, Jani Prednik, član uprave RS za zaščito in reševanje, Branko Dervodel, predsednik Združenja poklicnih gasilcev Slovenije, Miran Korošak, član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije, Jože Kašnik in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije ter regijski poveljnik, Primož Ternik, črnjanska županja mag. Romana Lesjak, direktorica občinske uprave Ravne, Anita Potočnik Slivnik

VIDEO: Prihod gasilskih vozil pred gasilski dom na Ravnah


Predsednik KGZ Ravne na Koroškem, Franc Juteršek je v nagovoru med drugim povedal: »Pogosto slišimo iz ust našega okolja, kako smo gasilci potrebni, kako nas potrebujejo in kako smo odzivni, ko nas nekdo pokliče na pomoč za katero koli nesrečo, ki ga je doletela. Ko pa je potrebno zagotoviti sredstva za delovanje teh istih gasilcev, pa se skoraj vedno zaplete. Prednost vedno dobijo druge dejavnosti v občini. Ampak gasilci vztrajamo,čeprav se moramo ukvarjati z zmanjševanjem kadra, da za enkrat nimamo možnosti dopolniti poklicne gasilske enote z mlajšim kadrom. Danes bomo naše poslanstvo dopolnili z novo pridobitvijo in posodobili gasilsko tehniko in s tem bomo tudi dvignili operativno pripravljenost v naši gasilski poklicni enoti.«

VIDEO: Del nagovora direktorja Koroškega gasilskega zavoda Franca Juterška


Na prevzemu vozil je bilo poskrbljeno tudi za kratek kulturni program, v katerem so se predstavili člani Moškega pevskega zbora PGD Ravne, prevzem vozil je pospremila tudi godba Pihalnega orkestra železarjev Ravne, za popestritev dogajanja pa je poskrbel Milan Kamnik. Program je povezovala Klara Štavdekar.

V imenu Občine Ravne na Koroškem je prisotne nagovoril župan dr. Tomaž Rožen, ki je izrazil veselje ob pomembni pridobitvi tako za Ravne kot celotno Mežiško dolino in Koroško ter gasilcem z novima pridobitvama zaželel dobro in vrhunsko delo, varno uporabo vozil. Med drugim je izpostavil dobro medsebojno sodelovanje KGZ Ravne in PGD Ravne, ki je po njegovih besedah danes, odkar je direktor zavoda gospod Juteršek, bistveno boljše, kot je bilo pred leti.

Hkrati pa je Rožen omenil, da je tudi PGD Ravne potrebovalo svež veter in menjavo generacij, da se je ta most med poklicnimi in prostovoljnimi gasilci vzpostavil tako trden. V nagovoru je tudi poudaril, da lahko po opremi koroški oziroma slovenski gasilci konkurirajo gasilcem iz sosednje Avstrije in tudi Hrvaške, oziroma da imajo za delovanje na razpolago celo boljšo opremo kot njihovi sosedi, za kar je seveda potrebna tudi podpora lokalne skupnosti. Rožen pa je skupaj z gasilci prerezal tudi slavnostni trak in predal vozili svojemu namenu.

Predsednik PGD Ravne na Koroškem, Andrej Petrič je v pozdravnem govoru med drugim dejal: »Ta kompromis, ki smo ga sklenili je oziroma bo za prihodnost gasilstva v občini Ravne velikega pomena, zato upam, da bo ta dogovor veljal tudi v prihodnje, da ga bodo upoštevali tudi naši nasledniki in prevzemniki funkcij, da ga bodo znali dobro izkoristiti, morda ne samo pri vozilih, ampak tudi pri ostali gasilski opremi. Vemo, da je oprema, ki jo gasilci potrebujemo za izvajanje svojega dela, oziroma da lahko z njo pomagamo občanom, ki se znajdejo v težavah, zelo draga in si je kot samostojno društvo ne moremo privoščiti, zato je bil ta dogovor, o takšnem načinu nakupa in predaje vozil, zelo potreben, če ne kar nujen. Saj bo zaradi tega od zdaj naprej nekoliko lažje za vse. Zato menim, da je bila naša odločitev, da obe prostovoljni društvi in poklicna enota stopimo skupaj, edina pravilna.«

VIDEO: Slavnostni prerez traku in predaja gasilskih vozil


Po končanem uradnem delu je sledila še zakuska in druženje.

Dogodki

Poklicni gasilci KGZ Ravne so danes na svečani slovesnosti in blagoslovu v uporabo prevzeli novo vozilo, njihovo rabljeno vozilo pa so predali gasilcem PGD Ravne.