Na Ravnah na Koroškem začetek gradnje centra KO-RA

Po spomladanski položitvi temeljnega kamna se na Ravnah na Koroškem začenja gradnja Centra starejših KO-RA. Izbrani izvajalec, družba SGP Kograd IGEM ZOD, je že ogradil gradbišče, pred začetkom del pa na območju v teh dneh potekajo arheološke raziskave. Po načrtih bo v letu dni zrasla stavba za začasne namestitve in dnevno varstvo starejših.

Center starejših KO-RA, ki bo nastal na območju gradu Javornik, bo najprej dobil novo stavbo za začasno bivanje in dnevno varstvo za skupno 30 uporabnikov. Kot je za STA povedal direktor Koroškega doma starostnikov Srečko Mlačnik, bo ta del naložbe stal okoli 900.000 evrov, rok za izgradnjo pa je eno leto od podpisa pogodbe.

Nosilec projekta izgradnje centra KO-RA je namreč največji regijski dom starejših, Koroški dom starostnikov s sedežem v Črnečah in enoto v Slovenj Gradcu, ki je z izbranim gradbenim podjetjem pogodbo podpisal 6. oktobra.

Družba SGP Kograd IGEM ZOD je bila edina, ki se je prijavila na razpis, dom starostnikov pa je sredstva za naložbo dobil na razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Prejel je skupno okoli 1,4 milijona evrov, kar pa po Mlačnikovih besedah zdaj ni dovolj tudi za statično sanacijo več let propadajočega gradu Javornik in njegovo ureditev, v njem so namreč predvideni skupni prostori in pisarne Centra starejših KO-RA.

Tako da izvajalec gradbenih del za ta del prve faze naložbe še ni izbran. Občina Ravne na Koroškem, ki je za projekt izgradnje centra starejših prispevala zemljišče skupaj z gradom Javornik, pa v zvezi s tem delom, ki se nanaša na grad Javornik, še išče rešitve, je za STA dejal ravenski župan Tomaž Rožen.

Deloma bi lahko na rešitev vplival tudi rezultat razpisa za razdelitev sredstev iz pobude React-EU, ki naj bi bil znan prihodnji teden. Prav na sredstva iz te pobude namreč računajo v Koroškem domu starostnikov, kjer imajo že zastavljene tudi načrte za nadaljnjo ureditev Centra starejših KO-RA.

Sredstva bi namreč porabil najprej za vlaganja v enoto doma starostnikov v Črnečah, kjer je zdaj na voljo 263 postelj, njihovo število pa bi po napovedih zmanjšali s preurejanjem večposteljnih sob v takšne, ki bodo sledile sodobnejšim standardom institucionalne oskrbe.

Manjkajoča mesta za namestitve, ki bi s tem nastala, pa bi “prenesli” na ravensko lokacijo, kjer bi nato v neposredni bližini gradu Javornik zgradili stavbo, ki bi predstavljala novi dom starejših s skupno okoli 90 posteljami.

Ob spomladanskem polaganju temeljnega kamna za izgradnjo celotnega Centra starejših KO-RA so vpleteni izrazili željo, da bi vse skupaj zgradili do konca leta 2022.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije