Search
Close this search box.

Na Ravnah je na festivalu “Naše igrarije 2019” uživalo več kot 250 udeležencev (FOTO)

Danes je Dnevni center Ravne, dislocirana enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, v OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah organiziral in izvedel že četrti festival inkluzije Naše igrarije 2019, na katerem je v družbi čarovnice Mice uživalo več kot 250 udeležencev iz celotne Mežiške doline.

Danes, 16. 5. 2019, je Dnevni center Ravne, dislocirana enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, v OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah organiziral in izvedel četrti festival inkluzije Naše igrarije 2019, zaključno srečanje otrok z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, ki so se tekom šolskega leta ciljno naravnano in sistematično družili z otroki in mladostniki vrtca in drugih večinskih šol in srednjih šol na Ravnah.

Tekom leta se učenci CUDV-ja v ciljno usmerjenih aktivnostih povezujejo in družijo z otroki, ki obiskujejo vrtec Ajda, OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Juričevega Drejčka, Gimnazijo in Srednjo šolo Ravne. Ob koncu teh druženj pa sledi zaključna zabava, ki so jo organizatorji poimenovali Naše igrarije.

Kot smo še izvedeli, je cilj takšnega srečanja, da sodelujoče skupine s skupnim druženjem, ustvarjanjem in igranjem na dan festivala začutijo drug drugega, spoznajo drugačnost in jo začnejo tudi sprejemati, da skupaj preživijo aktiven in sproščen dan, pridobijo nove izkušnje ter stkejo nove vezi. In tako je bilo na Ravnah tudi danes, ko so se udeleženci igrarij skupaj družili, zabavali, se medsebojno spodbujali ter si pomagali in se tudi kaj novega naučili. Pri vsem tem pa jih je spremljala že stara znanka prireditve Naše igrarije, čarovnica Mica, ki je celotnemu dogajanju dodala piko na i.

V uvodnem delu so udeležence festivala pozdravili in nagovorili direktorica CUDV Črna na Koroškem, mag. Dalja Pečovnik, župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in črnjanska županja, mag. Romana Lesjak. Nakar so se nam na osrednjem prizorišču pridružili uporabniki Dnevnega centra Ravne, zapeli so tudi najmlajši iz Vrtca Ajda, se predstavili učenci 2.a in 2.b OŠ Koroški jeklarji ter fantje in dekleta iz CUDV Črna. Na odru pa so se dogajanju pridružili tudi učenci OŠ Prežihovega Voranca in učenci OŠ Juričevega Drejčka ter dijakinje Gimnazije Ravne (Helena, Nuša in Tinkara) …

Hkrati pa so po vsej telovadnici potekale različne delavnice: afnarije, čačkarije, kuharije, migarije … Tako da je lahko vsak našel nekaj zase. Seveda pa je večina udeležencev, danes se jih je na Ravnah družilo približno 250, udeležila vseh aktivnosti in se ustavila na vsaki »postaji«, najbolj pa so jim bile, po besedah najmlajših in šolarjev, menda všeč ustvarjalne delavnice, poslikava obrazov, različni bomboni in čarobni napitki ter čokoladne palačinke.

Seveda pa nas je tudi zanimalo, kako so z današnjo prireditvijo zadovoljni organizatorji. Kot je povedala Anja Jelen, pobudnica in koordinatorka festivala »Naše igrarije«, so tudi organizatorji z današnjo prireditvijo zelo zadovoljni. Zaradi slabega vremena smo morali dogajanje iz parka prestaviti v OŠ Prežihovega Voranca, kar se je izkazalo za dobro. Pozitivne vtise so izkazali tudi otroci in mentorji, ki so se danes tukaj z nami družili, hkrati pa so bile tudi vse delavnice realizirane po planu, tako da smo res zadovoljni, da je nam zaključno prireditev, s katero smo že četrto leto zapored sklenili celoletno druženje med sodelujočimi skupinami, uspelo uspešno spraviti pod streho in nanjo privabiti tudi druge obiskovalce, ne le udeležence delavnic, ki se tekom leta med seboj srečajo vsaj šestkrat.«

Dogodki

Danes je Dnevni center Ravne, dislocirana enota Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, v OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah organiziral in izvedel že četrti festival inkluzije Naše igrarije 2019, na katerem je v družbi čarovnice Mice uživalo več kot 250 udeležencev iz celotne Mežiške doline.