Search
Close this search box.

Na Ravnah bo prepevala Klapa Tugare: Dalmatinska harmonija na Koroškem

V živahnem koroškem kulturnem okolju se dviga edinstvena skupina, ki nosi v sebi dušo Dalmacije – Klapa Tugare.

Klapa Tugare prihaja iz Raven na Koroškem in je posebnost v koroškem kulturnem okolju. Goji predvsem izvirno dalmatinsko narodno pesem. Člani klape niso mojstri koncertnih nastopov, pač pa ljudski pevci. V Dalmaciji takšnim pevcem pravijo »pučki pivači«.

V okviru Čarobnega decembra bodo nastopili jutri, 28. decembra 2023, ob 17. uri na mestnem platoju Ravne.

Klapa Tugare ustvarja glasbo že od leta 2003, ko so prvič stopili na oder festivala klapske pesmi v Klisu pri Splitu. Od takrat naprej so navduševali poslušalce v različnih zasedbah. Njihov program je prava paleta glasbenih presenečenj – poleg dobro znanih dalmatinskih šlagerjev se predstavijo tudi s pristnimi ljudskimi pesmimi iz Dalmacije. Te pesmi so melodične in zanimive, pri čemer se dotikajo podobnih glasbenih korenin, kot jih najdemo v slovenski glasbeni tradiciji.

Srce klape je Dalmatinec Márinko Radilović, ki je pred pol stoletja prispel na Koroško iz vasi Tugare pri Splitu, po kateri se klapa tudi imenuje. V novi zasedbi, ki deluje od leta 2015, so že navdušili občinstvo po Sloveniji in Avstriji ter si ustvarili ime v svetu ljudske glasbe, želijo pa se predstaviti tudi vam.

Člani klape Tugare so:

  • Aleksander Lauko, 1. tenor
  • Ivan Fuks, 2. tenor
  • Slavko Cifer, 2. tenor in kitara
  • Jože Potočnik, bariton
  • Danilo Mravljak, bas
  • Drago Rudel, bas in kitara

Umetniški vodja Klape Tugare je g. Marko Kavtičnik, ki skrbi za umetniški razvoj in koordinacijo skupine.

Vabljeni, da se udeležite odličnega dalmatinskega večera in z njimi preživite čudovit večer v ritmu dalmatinskih skladb.

Vir: ZKŠTM Ravne

Dogodki

V živahnem koroškem kulturnem okolju se dviga edinstvena skupina, ki nosi v sebi dušo Dalmacije – Klapa Tugare.