Na prvo nočno cepljenje proti covidu-19 večinoma po poživitvene odmerke cepiva

V določenih zdravstvenih ustanovah je minulo noč med 20. in 8. uro potekala prva nočna akcija cepljenja v okviru nacionalne kampanje Dnevi cepljenja. Ljudje so ponoči večinoma prihajali po tretje oz. poživitvene odmerke cepiva proti covidu-19, prve odmerke je prejelo zgolj nekaj oseb, so za STA sporočili iz več zdravstvenih ustanov po državi.
cepivo

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana se je ponoči proti covidu-19 cepilo 60 ljudi, od tega dva s prvim odmerkom cepiva, velika večina ostalih pa s poživitvenim odmerkom. Cepljenje pri njih čez dan poteka na cepilnem mestu ob urgentnem centru, ponoči pa na urgenci infekcijske klinike v Bohoričevi ulici. Ponoči cepijo le polnoletne.

V UKC Maribor so minulo noč cepili 107 ljudi, od tega pet s prvim odmerkom, 18 z drugim in 84 s tretjim odmerkom cepiva.

Direktorica Splošne bolnišnice (SB) Brežice Anica Hribar je za STA navedla, da so v bolnišnici med 20. in 8. uro cepili pet oseb. “Pravzaprav nismo pričakovali kakšnega odziva, torej udeležba nad pričakovanji,” je pojasnila. Dva sta prejela drugi odmerek cepiva, trije pa tretji odmerek.

V Zdravstvenem domu (ZD) Novo mesto so v nedeljo cepili 248 ljudi, od tega deset s prvim odmerkom, ostale pa s poživitvenim odmerkom. Vse so cepili že preko dneva. “S prvim dnem cepljenja smo zadovoljni, kajti vsak cepljeni šteje in le s cepljenjem dovolj velikega števila prebivalcev bomo uspeli premagati pandemijo,” je za STA povedala direktorica Alenka Simonič.

Tudi na Kliniki Golnik minulo noč niso cepili nikogar, prav tako ne v nedeljo čez dan. So pa danes dopoldne doslej cepili dva z drugim odmerkom in tri s tretjim odmerkom cepiva.

V ZD Postojna so minilo noč cepili štiri ljudi, vsi so prejeli poživitveni odmerek cepiva. “To je v skladu z našimi pričakovanji,” so pojasnili za STA.

V SB Celje so ponoči cepili 13 ljudi. 11 jih je prejelo poživitveni odmerek, po eden pa prvi in drugi odmerek cepiva. “Glede na to, da gre za nočni čas, smo s številom cepljenih zadovoljni,” so sporočili.

Renata Gorjan iz ZD Murska Sobota je za STA navedla, da so v nedeljo v njihovem cepilnem centru cepili 169 ljudi. Od tega so pet ljudi cepili s prvim, 20 z drugim, preostale pa s poživitvenim odmerkom cepiva. V nočnem času od 20. do 6. ure so cepili štiri ljudi. “S prvim dnem akcije Dnevi cepljenja v ZD MS smo zadovoljni, šteje vsako cepljenje,” je poudarila Gorjanova.

V SB Nova Gorica so za STA pojasnili, da so ponoči cepili devet ljudi, od tega enega s prvim odmerkom, kar je v skladu z njihovimi pričakovanji.

V ZD Slovenj Gradec so v nedeljo cepili med 7. in 20. uro. Šest oseb so cepili s prvim odmerkom, 10 z drugim, 63 pa s poživitvenim odmerkom.

V nedeljo so po podatkih NIJZ skupno cepili 7571 ljudi. Od tega 7211 s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNTech, 357 s cepivom Moderne in trije s cepivom Janssen, ki je sicer na voljo na izrecno željo posameznika.

Do četrtka bo 62 cepilnih centrov po državi delalo s podaljšanim delovnim časom od 8. do 20. ure, v vsaki statistični enoti pa na eni lokaciji poteka nočno cepljenje, in sicer od 20. do 8. ure.

Poleg omenjenih vlogo nočnih cepilnih centrov opravljajo tudi izolska splošna bolnišnica ter zdravstvena domova Sežana in Maribor. V zasavski regiji bodo cepili vsako noč na drugi lokaciji.

Okrepljena bo prisotnost mobilnih enot na terenu, pri organizaciji, ponekod pa tudi pri prevozu občanov do cepilnih mest, bodo pomagali v vrstah Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.