Search
Close this search box.

Na pritožbe pacientov prek klicnega centra morajo zdravstveni domovi reagirati v 24 urah

Zdravstveni zavodi morajo po pritožbah, ki jih posamezniki posredujejo klicnemu centru za pomoč pacientom, v roku 24 ur pritožnika poklicati. A nekateri zdravstveni domovi opozarjajo, da gre pri pritožbah, naslovljenih na klicni center, pogosto za nenujne zadeve, njihovo prednostno reševanje pa druge paciente postavlja v neenakopraven položaj.

Na ministrstvu za zdravje so 1. marca s pomočjo Telekoma Slovenije vzpostavili klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema, ki je dosegljiv na telefonski številki 080 18 01 in je med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za neopredeljene.

Klicni center hkrati od ljudi zbira podatke o tem, kam so klicali in kdo se ni javil na telefon, in te informacije posreduje ministrstvu za zdravje.

Kot so na ministrstvu pojasnili za STA, so izvajalce zdravstvene dejavnosti pozvali, naj sporočijo naslov, kamor lahko klicni center posreduje vprašanja uporabnikov zdravstvenega sistema, ki so se obrnili na njih. Prav tako so zdravstvene zavode pozvali, naj v roku 24 ur po prejemu poziva klicnega centra vzpostavijo stik z uporabnikom ter posredujejo povratno informacijo o uspešnosti zahtevka. Ta poziv je uporabnikom zdravstvenega sistema omogočil sogovornika za njihove težave, so poudarili.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana ob tem pojasnjujejo, da so po prvih dveh dneh delovanja klicnega centra prejeli devet zahtevkov klicnega centra za reševanje pritožb pacientov, kasneje pa od štiri do pet na dan. “V ZD Ljubljana, kjer imamo preko 400 tisoč opredelitev pacientov v ambulantah osnovnega zdravstva, je to število majhno, kar nas veseli,” so pojasnili STA.

Ko so analizirali vsebino zahtevkov klicnega centra za pojasnila za prva dva dneva, pa so opazili, da je šlo za pritožbe pacientov glede urejanja administrativnih zadev, ki niso nujne, čeprav se izvajalcem nalaga, da naj jih prioritetno rešujejo v roku 24 ur.

“Pacienti so potrebovali recepte za zdravila, ki niso nujna, zdravila, ki se kupijo v prosti prodaji, želeli so se opredeliti v ambulanti za neopredeljene zavarovane osebe, čeprav velja, da se pacienti v tovrstnih ambulantah opredelijo ob zdravstveni težavi, kar je tudi objavljeno na naši spletni strani. Tudi v drugih primerih so informacije objavljene na naši spletni strani,” so opozorili v ZD Ljubljana.

V kolikor bi pacienti začeli uporabljati klicni center kot obvod za hitro reševanja nenujnih administrativnih zadev, se po njihovih navedbah lahko zgodi, da bo treba administrativne zadeve rešiti že v roku 24 ur, resnejše zdravstvene težave pa, ko zdravstveni delavci zmorejo. V ambulanti pa imajo vselej prednost pacienti, ki potrebujejo pregled in nadaljnjo diagnostiko ter zdravljenje, so poudarili.

V ZD Maribor so od vzpostavitve klicnega centra do danes prek elektronske pošte od klicnega centra prejeli zahtevke glede štirih pacientov. Gre za zanemarljivo število povpraševanj, so poudarili.

Vseeno pa so porabili kar nekaj časa, da so paciente poklicali in jih povprašali o njihovih naročilih prek klicnega centra, je za STA pojasnila glavna medicinska sestra splošnega zdravstvenega varstva ZD Maribor Petra Hlade Kodrič.

Kot je dodala, so po zakonu o pacientovih pravicah zdravstveni zavodi pacientom dolžni odgovoriti v roku dveh delovnih dni ambulante, kar pa sedaj paciente, ki se obračajo direktno na njihove ambulante, postavlja v neenak položaj.

Posledično bi namreč morali biti pacienti, ki kličejo v klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema, obravnavani prednostno tudi v zadevah, ki niso nujne, je še pojasnila Hlade Kodrič.

Zdravstveni zavodi morajo po pritožbah, ki jih posamezniki posredujejo klicnemu centru za pomoč pacientom, v roku 24 ur pritožnika poklicati. A nekateri zdravstveni domovi opozarjajo, da gre pri pritožbah, naslovljenih na klicni center, pogosto za nenujne zadeve, njihovo prednostno reševanje pa druge paciente postavlja v neenakopraven položaj.