Search
Close this search box.

Na Prevaljah v teku največja občinska naložba zadnjih let (VIDEO)

Po več letih načrtovanj je na Prevaljah naposled v teku največja občinska naložba zadnjih let, to je gradnja novega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave. Skupna vrednost projekta je 5,1 milijona evrov brez DDV, od tega občina prejme 3,8 milijona evrov evropskih in državnih nepovratnih sredstev. Projekt naj bi se zaključil v letu 2021.

Naložba je za Prevalje izjemno pomembna, je na današnjem ponovoletnem srečanju z novinarji poudaril župan Občine Prevalje Matic Tasič. Občina bo za naložbo dodala dobrih 1,2 milijona evrov, kar je manj, kot je načrtovala sprva, saj je na razpisu dobila ugodne ponudbe izvajalcev del. Lastna sredstva bo deloma zagotovila z zadolževanjem.

Izjava župana Občine Prevalje:

[aiovg_video id=118995]

Trenutno največji občinski okoljski projekt vodi Javno komunalno podjetje Log, razdeljen pa je na dva dela, ločeno so izbirali tudi izvajalce del. Gradnja kanalizacijskega sistema se je začela lani, za čistilno napravo pa je trenutno v teku pridobivanje gradbenega dovoljenja. Tasič računa, da se bo gradnja čistilne naprave začela spomladi.

V okviru projekta bodo zgradili več kot pet kilometrov kanalov za odpadno vodo, dva razbremenilnika, štiri črpališča in čistilno napravo za 7000 populacijskih enot, od koder se bo očiščena voda stekala v reko Mežo.

Prav gradnja čistilne naprave je v zadnjem obdobju razburjala del občanov, ki živijo najbližje načrtovani čistilni napravi. “Gre za izgradnjo popolnoma zaprte čistilne naprave. Mi smo v razpis dali bolj ostre pogoje, kot jih zahteva zakonodaja,” je danes v zvezi s tem pojasnil župan, ki pričakuje, da bo izvedba takšna, da ne bo negativnega vpliva na okolje. Povedal je tudi, da so članom civilne iniciative dali možnost, da so si ogledali izbrano tehnologijo čistilne naprave.

Tasič je danes predstavil tudi druge že izvedene in tudi načrtovane naložbe v občini. Med drugim so že skoraj končana vsa dela na Flisovem in Štefanovem potoku, ki sta v preteklosti poplavljala, tako da potoka v primeru neurij ne bi smela več poplavljati. V občini so lani nadaljevali s sanacijami nekaterih plazov in obnovami cest, občina pa v prihodnje načrtuje, da bo za vzdrževanje občinskih cest podelila koncesijo, tako kot je to storilo že nekaj občin po državi.

Med večje prihodnje naložbe v prevaljski občini sodi tudi državni projekt izgradnje zadrževalnika na reki Meži na Poljani, kjer sicer občina v bližini prostor ureja tudi za razvoj turistične dejavnosti.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Franja
Franja
4 let nazaj

Sem zelo vesela! Čestitam in hvala!