Search
Close this search box.

Na Prevaljah so študentje medicine problematiko diabetesa poskušali približati tamkajšnjim prebivalcem

V soboto, 30. 11. 2019 in 14.12. 2019 sta v Lendavi in na Prevaljah potekala dogodka imenovana ‘Sladkorna bolezen, naš izziv’, ki so ju prvič organizirali študentje medicine iz Medicinske fakultete Maribor v okviru projekta Melita.

Dogodka v Lendavi in na Prevaljah sta bila namenjena ozaveščanju o sladkorni bolezni, ki je v danes po celotnem svetu ena izmed najbolj razširjenih kroničnih bolezni ter še vedno strmo narašča.

V letu 2019 je bilo na svetu dokumentiranih kar 422 milijonov sladkornih bolnikov, ob tem naj bi bila približno polovica še nediagnosticiranih. Na podlagi ocen, objavljenih v IDF atlasu (IDF Diabetes Atlas) 2017, za sladkorno boleznijo trpi približno 7.3% slovenskega prebivalstva, število pa se vedno bolj približuje kar desetini državljanov.

Študentje so v Lendavi in na Prevaljah problematiko diabetesa poskušali približati tamkajšnjim prebivalcem. Izvedli so zanimiva predavanja s tematiko sladkorne bolezni in zdravega življenjskega sloga. Predavanja so sooblikovali študentje sami s pomočjo zdravstvenih delavcev ter strokovnjakov za šport in prehrano.

Predavanja s tematiko sladkorne bolezni in zdravega življenjskega sloga.

Dogodek je sponzorirala farmacevtska družba Lek.

Poleg predavanj so nudili tudi brezplačne meritve koncentracije sladkorja in maščob v krvi, krvnega tlaka, zdrave recepte pa so predstavili tudi preko hrane, ki so jo pripravili za obiskovalce. Slednji so se lahko na delavnicah o morebitnih vprašanjih posvetovali tudi s študenti in zdravstvenimi delavci.

Projekta Melita deluje v sklopu Društva študentov medicine Maribor. Delavnice in predavanja, ki jih pripravljajo so primerna tako za stare kot tudi za mlade. Njihov glavni namen je predvsem ozaveščati javnost o resni problematiki, ki jo predstavlja sladkorna bolezen.

VIR: Projekt Melita

Dogodki