Search
Close this search box.

Na Prevaljah podelili priznanja najboljšim inovacijam v koroški regiji za leto 2021 (FOTO)

Podelitev priznanj najboljšim inovacijam v Koroški regiji v letu 2021, s sloganom Nove inovacije, Nova realnost je gostilo podjetje Ekstera d.o.o. iz Prevalj.

“Veseli smo, da je prireditev potekala v okolju, kjer inovacije nastajajo in se razvijajo – v gospodarstvu, v proizvodni hali enega izmed podjetij, ki so v letošnjem letu prijavile inovacijo. Za en dan se je proizvodnja spremenila v pravo koncertno dvorano, kjer smo predstavili 13 inovacij, ki smo jih prejeli v letu 2021. Koroška gospodarska zbornica je podelila eno priznanje za prispevek na področju inovativnosti,  tri bronasta regionalna priznanja, 4 srebrna regionalna priznanja, ter 5 zlatih regionalnih priznanj. Na nacionalni novo so se uvrstile tri zlate inovacije. Na pobudo gostitelja, so se v pevskem zboru, ki je bil del kulturnega programa, povezale pevke iz vseh naših treh dolin, kar vsekakor simbolizira izjemen pomen povezovanja v regiji za doseganje odličnih inovacij in uspehov. Dan inovativnosti zelo podpirajo tudi koroški župani, ki so se veliki meri dogodka udeležili in tudi imeli možnost skupaj z vsemi inovatorji, podjetniki, podpornim okoljem, generalnim direktorjem GZS Alešem Cantaruttijem in drugimi gosti, še bolje spoznati najpomembnejše člene gospodarskega razvoja v regiji,” so zapisali v sporočilu za javnost iz Koroške gospodarske zbornice.

Prejemniki priznanj:

Zahvala za prispevek na področju inovativnosti:

Naprava za odvijanje silažnih bal

Prijavitelj: Janez Prošt

Inovator: Janez Prošt

V sedanjem času hranimo živino pretežno s silosno travo, ki je predhodno stisnjena in zavita s PVC folijo v balah. Odvijanje bal je zahtevno, saj so bale precej težke. Ker si manjši kmetje ne morejo privoščiti posebnega dragega odvijalnega stroja sem prišel na idejo, da izdelam cenovno ugoden robusten manjši stroj kot pripravo za odvijanje bal, ki bi bil dostopen vsem kmetom.

BRONASTA PRIZNANJA

  1. Pralnica gasilskih cevi (4530-010-001)

Prijavitelj: NIEROS Metal d.o.o., Slovenj Gradec

Inovatorji: Tadej Štruc, Alojz Mulec, Andrej Jezeršek

Pralnica gasilskih cevi, izdelana iz nerjavnega jekla, je namenjena učinkovitemu pranju gasilskih cevi s premerom prirobnice do 150mm. Pranje se izvaja s pomočjo vrtljivih ščetk in šobnega sistema. Pralnica je mobilna in se enostavno priklopi na dovod čiste vode iz omrežja.

2. UV – C sterilizator za nože (2510-050-001)

Prijavitelj: NIEROS Metal d.o.o., Slovenj Gradec

Inovatorji: Boštjan Aleksander, Gregor Čekon, mag. Simon Jevšnikar

UV-C sterilizator za nože, izdelan iz nerjavnega jekla, je namenjen učinkoviti sterilizaciji nožev s pomočjo visoko intenzivne ultravijolične svetlobe. Pri delovanju se sprošča UV-C svetloba z valovno dolžino 254nm, ki je idealna za uničevanje mikroorganizmov na izpostavljeni površini. Uporaba naprave je enostavna in varna.

3. Kopa EAM – Customer Connect

Prijavitelj: KOPA  d.d., Slovenj Gradec

Inovatorji: Aljaž Gradišnik, Tadej Klavž, Tadej Čepin, Janez Naglič, Marko Vene, Domen Ocepek

Kopa EAM – Customer Connect je programska rešitev, ki skrbi za upravljanje in vzdrževanje zahtevnejših izdelkov ter omogoča boljšo komunikacijo in sodelovanje z uporabniki oz. kupci. Podjetja, ki delaj vrhunske izdelke, jih lahko nadgradijo še s to spletno oz. digitalno dimenzijo, ki omogoča uporabnikom, da dobijo poleg kvalitetnega izdelka še kvaliteto storitev podpore in odlično uporabniško izkušnjo v celotnem življenjskem ciklu izdelka. 

 Sistem nadgrajuje povezanost internih procesov – upravljanje reklamacij in nadgradenj, spremljanje izdelave izdelka preko zahtevkov, upravljanje partnerjev, upravljanje sredstev z vidika spremljanja izdelkov – in izboljšuje eksterne procese do končnih kupcev/distributerjev na podlagi uporabniških računov za dostop v aplikacijo. Preko digitalnega dvojčka je omogočen vpogled in spremljanje izdelave ter sprememb v celotnem življenjskem ciklu izdelka.

SREBRNA PRIZNANJA

  1. Avtomatizacija procesa sponkanja pokrova komolčnika AUDI Q8

Prijavitelj: Grammer Automotive Slovenija d.o.o.,  Slovenj Gradec

Inovatorji: Jože Knez, Viktor Poberžnik, Igor Potočnik, Boštjan Hujber, Jožica Šol, Jožica Založnik, Igor Klemenc, Marijan Pogorelc

Napravo za sponkanje so skupaj z robotsko roko integrirali v linijsko postavitev za izdelavo naslona za roko pri avtomobilu AUDI Q8. Gre za procesno izboljšavo, saj postaja med dvema delovnima fazama služi kot olajšanje dela delavcu na liniji. Naprava odpravi večino ročnega dela, pohitri proizvodni proces in zagotavlja 100% spenjanje prevleke, kar ima velik vpliv na zadovoljstvo kupca in pridobivanje novih projektov. Povečali so konkurenčnost podjetja.

2. TROIA GISmanager aplikacija za vizualizacijo prostorskih podatkov s pomočjo obogatene resničnosti

Prijavitelj: TROIA d.o.o., Slovenj Gradec

Inovatorji: Primož Sevčnikar, Urh Lednik, Miha Verbič, Matjaž Breznik, Lidija K. Vidmar, Sara Lampret, Rok Bačnar, Miha Maček, Sebastjan Balant, Denis Smej

Inovativna GISmanager aplikacija je rešitev, ki s pomočjo obogatene in mešane resničnosti vizualizira prostorske podatke, ki jih potrebujejo delavci in tehniki na terenu v realnem času. S pomočjo enostavne za uporabo GISmanager handle plus rešitve na pametnem telefonu, delavcem omogočimo hitrejše lociranje podzemne infrastrukture, lažjo orientacijo v prostoru, hitrejšo odzivnost v primeru napak in varnejše opravljanje dela na terenu.

3. Nova tehnologija valjanja dvokomponentnih profilov

Prijavitelj: SIJ Metal Ravne d.o.o., Ravne na Koroškem

Inovatorji: dr. Tatjana Večko-Pirtovšek, Peter Kirbiš, Emil Zohorović, Jure Jamer, Borut Urnaut (SIJ Metal Ravne d.o.o., Ravne na Koroškem), Tilen Ravlan, Egidij Hudrap (SIJ Ravne Systems d.o.o., Ravne na Koroškem)

Nov postopek valjanja dvokomponentnih profilov, sestavljenih iz konstrukcijskega in orodnega jekla, za izdelavo industrijskih nožev za les, omogoča štirikrat večjo produktivnost in ne povzroča zastojev v proizvodnji. Hkrati valjanje ni več omejeno na kampanje, zaradi česar se je zvišal izplen. Omogoča tudi valjanje dvokomponentnih profilov iz visoko legiranih orodnih jekel, ki jih s prvotnim postopkom ni mogoče uspešno zvaljati. Z inovacijo so sprostili ozko grlo srednje proge in omogočili boljšo zasedenost proizvodnje valjarne gredic ter bistveno izboljšali zanesljivost proizvodnje.

4. Li-Ionska baterija z napredno IoT tehnologijo in možnostjo hitrega polnjenja

Prijavitelj: TAB Tovarna akumulatorskih baterij d.d., Mežica

Inovatorji: Dejan Grabner, Matej Lorenci, Peter Navotnik, Luka Blatnik, Damjan Jambrošič, Vladimir Založnik, Tomaž Smrtnik

Pametna Li-Ion baterija za uporabo v viličarjih in delovnih strojih omogoča hitro polnjenje po principu oportunitetnega polnjenja med odmori ter oddaljeni nadzor baterije v spletni aplikaciji. Hitro polnjenje omogoča polnjenje baterije v samo eni uri oziroma polnjenje v krajših časovnih intervalih med odmori za malico ali med menjavo delovnih izmen. Oddaljeno spremljanje omogoča optimizacijo planiranja izrabe sredstev v notranji logistiki, nove poslovne modele za trženje baterij ter zmanjšanje stroškov vzdrževanja s pomočjo prediktivnega vzdrževanja.

ZLATA PRIZNANJA

  1. Platforma PracticeMED – Analitično podprta platforma za podporo in upravljanje virov v zdravstvenih zavodih

Prijavitelj: Skupina stroka.si,  Stroka produkt d.o.o., Radlje ob Dravi

Inovatorji: David Miško, Sandi Markon, Miha Grobovšek, Brina Belšak, Monika Kovačič, Maja Adam, Drago Brumen, Nace Štruc, Matic Paradiž, Tomaž Aplinc

Z namenom izboljšanja učinkovitosti upravljanja virov v zdravstvenih zavodih so razvili napredno rešitev ‘PracticeMED platform’, ki s podporo odločanju:

 • pripomore k boljšemu upravljanju in načrtovanju aktivnosti strokovnega osebja ter ostalih virov (delovišča, operacijske sobe, ambulante);

 • poskrbi za učinkovito podporo procesa celovite obravnave pacienta in njegove varnosti tekom oskrbe;

• nudi takojšen vpogled v poslovanje zdravstvenih zavodov in omogoča hitro ukrepanje v primeru morebitnih odstopanj.

Zajema štiri področja organizacije dela v oddelkih zdravstvenih zavodov: načrtovanje, podporo vsakodnevnim procesom dela, sledenje izvedbi planov s predajo dela med službami in napredno analitiko za podporo odločanju.

2. Uporaba legirnih briketov Ni 60 v livarstvu – uvrstitev na nacionalni izbor

Prijavitelj: Ekstera d.o.o., Prevalje

Inovatorji: Jure Naglič, Dušan Strmčnik, Uroš Kozel, Jure Pečnik, Natalija Lesjak, Andraž Strmčnik, Anita Čebulj, Nermin Mujezinović, Branko Trbovšek, Silvin Lesnik, Ivan Oto, Tilen Šumah, dr. Štefan Šumah 

Skozi inovacijo briketi Ni 60 so pozitivno vplivali na oba pomembna faktorja. Vplivali so na čas priprave in na znižanje končne cene taline. Struktura briketov omogoča njihovo izredno dobro raztapljanje, konstantna kemična sestava pa omogoča natančen in pravilen izračun vsebnosti vložka. Ob pravilno izračunani vsebnosti vložka se lahko izognejo ponavljanju procesa (dolegiranju in redčenju taline). Obe lastnosti pripomoreta k prihranku porabljenega časa in energije. Z uporabo briketa Ni 60 lahko v celoti nadomestijo vir niklja iz katodnega niklja in delno tudi vir kroma, katerega prejšnji vir so bile FeCr legure. Briket Ni 60 je bistveno cenejši in dober nadomestek standardnih livarskih legur. V praksi se je pokazalo, da je tekoče jeklo (talina) pri kvalitetah, ki vsebujejo visok odstotek niklja in kroma, legirana z njihovim briketom bistveno cenejša kot talina legirana z klasičnimi legurami (katodni Ni in FeCr). Naredili so preizkus priprave taline za dve vrsti visoko legiranih jekel, kjer je bil dosežen prihranek med 5,5 in 16 odstotki.

3. Predelava odreza in odbrusa visoko legiranih jekel in barvnih kovin v metalurški dodatek

Prijavitelj: Ekstera d.o.o., Prevalje
Inovatorji:
Jure Naglič, Dušan Strčmik, Uroš Kozel, Jure Pečnik, Natalija Lesjak, Andraž Strmčnik, Sebastijan Suhovršnik, Jure Fišer, Vilijana Brumec, Jernej Merc, Helena Merc, Tilen Šumah, dr.Štefan Šumah

Odrezki in odbrusi so pred uvedbo inovacije predstavljali odpadek. Z inovacijo jih je mogoče koristno uporabiti kot dodatek pri izdelavi litin, zlitin in v ostalih metalurških procesih, pri katerih dodajamo čiste kovine ali zlitine z znano kemijsko sestavo. Inovacija predlaga način predelave odrezkov in odbrusov s stiskanjem (briketiranjem). V primeru mokre obdelave kovin, kot so odrezki in odbrusi pomešani z emulzijo, ta problem rešujejo s centrifugiranjem kjer emulzijo ločijo od odrezkov in odbrusov. S tem procesom, ki je vključen v primarno proizvodnjo, zagotovijo enovito proizvodnjo. Po končani mehanski obdelavi kovin nastanejo končni izdelek, tržno zanimiv briket (cena kovin in zlitin narašča) in stranski proizvod (emulzija), ki se vrača v proces proizvodnje. Navedena inovacija predstavlja način enovite proizvodnje s čimer je zastavljeno krožno gospodarstvo brez odpadkov. 

4. Razvoj novega naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije luščenja furnirja – RANO@STEEL – uvrstitev na nacionalni izbor

Prijavitelj: SIJ Ravne Systems d.o.o., Ravne na Koroškem

Inovatorji: mag. Tilen Ravlan, Egidij Hudrap, Alen Šapek mag., Marko Miklavc                                (Sij Ravne Systems d.o.o., Ravne na Koroškem) dr. Rebeka Rudolf, dr. Peter Majerič, doc.dr. Gorazd Lojen (Fakulteta za strojništvo Univerza v Mariboru),  dr. Tatjana Večko-Pirtovšek, Peter Kirbiš  ( SIJ Metal Ravne d.o.o. Ravne na Koroškem)

Razvoj jekla RANO@STEEL za najzahtevnejše aplikacije luščenja turnirja je rezultat skupnega dela razvojnih timov SIJ Ravne Systems, Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru in podjetja SIJ Metal Ravne.

S spremenjeno kemijsko sestavo so pozitivno vplivali na obrabno obstojnost in žilavost jekla. Na globalnem trgu nožev za furnir predstavlja delež furnirskih nožev za luščenje mehkega lesa 60,82%. Na tem področju trenutno niso bili konkurenčni. Z novo kvaliteto jekla so posegli v tržno nišo furnirskih nožev za rezanje mehkega lesa, kjer je do sedaj prevladovala kvaliteta jekel iz daljnega vzhoda (Japonska). Na področju celotne EU in širše, so trenutno edini proizvajalec omenjenega jekla.

5. Orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo SITHERM S140R – uvrstitev na nacionalni izbor

Prijavitelj: SIJ Metal Ravne d.o.o., Ravne na Koroškem

Inovatorji: Peter Kirbiš, Borut Urnaut, dr. Tatjana Večko Pirtovšek, Andrej Vrečič, mag. Darja Oblak, mag. Miran Kadiš, Sašo Mačič, Simon Leskovec, Domen Kosi, dr. Henrik Kaker (SIJ Metal Ravne d.o.o.), Gregor Novak  (Talum d.d., Kidričevo)

V SIJ Metalu Ravne nenehno stremijo k izboljšavi orodnih jekel in krepitvi lastne blagovne znamke. Razvili so jeklo SITHERM S140R, ki se ponaša s 50% višjo toplotno prevodnostjo v primerjavi s standardnimi orodnimi jekli za delo v vročem.

VIR: Katja Pokeržnik, MSc, direktorica GZS Koroške gospodarske zbornice

Dogodki

Podelitev priznanj najboljšim inovacijam v Koroški regiji v letu 2021, s sloganom Nove inovacije, Nova realnost je gostilo podjetje Ekstera d.o.o. iz Prevalj.