Search
Close this search box.

Na Prevaljah ob 20. obletnici delovanja Altre vladala odlična energija

Na Prevaljah se je v četrtek, 9. 9. 2021, v okviru Jesenskih srečanj, odvila proslava v čast 20. obletnice delovanja društva Altra.

Društvo Altra – odbor za novosti v duševnem zdravju v Koroški regiji že 20 let izvaja socialnovarstvene programe na Koroškem za osebe s težavami v duševnem zdravju, in sicer programe Svetovalnice, Dnevnega centra, Stanovanjske skupine in Zagovorništva. Poleg redne dejavnosti s številnimi preventivnimi aktivnostmi v regiji skrbi za destigmatizacijo  in prepoznavanje duševnih motenj nasploh.

Pretekli teden so na Prevaljah, kjer imajo enoto, v okviru Jesenskih srečanj  skupaj s predstavniki občin, institucij in s sorodnimi organizacijami obeležili svojo dolgoletno delovanje.

Prireditev je potekala na prostem pod mojstrskim vodenjem Jurija Berložnika. Častni gost prireditve je bil Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je bil tokrat opravičeno odsoten. Za glasbeni vložek so poskrbeli znani slovenski koroški glasbeniki BQL, Eva Boto, Samo Sam in Monika Pučelj, s katero so se predstavili tudi nastopajoči uporabniki in zaposleni Altre. V zrak so spustili 20 balonov z namenom, da tudi v bodoče kakovostno izvajajo svoje programe in skupaj z uporabniki  kreirajo nove projekte.

Strokovni delavci društva Altra se zavzemajo za razvoj učinkovitih skupnostnih služb na področju duševnega zdravja v Sloveniji. Izvajanje takšnih služb naj poteka v lokalni skupnosti ali domačem okolju. Njihova vizija je razvoj palete strokovnih storitev, ki ljudem s težavami v duševnem zdravju in njihovim svojcem nudijo večjo izbiro, soodločanje in soudeležbo pri skrbi za izboljšanje kakovosti življenja posameznika in njegovih pomembnih drugih.

Zavzemajo se za individualen pristop, ki upošteva razlike v potrebah in željah posameznika. Skupaj z njim skušajo poiskati ustrezne rešitve akutnih ali dolgotrajnih stisk in težav. Pri iskanju ustreznih rešitev sodelujejo z različnimi obstoječimi ustanovami in službami, ki delujejo v korist uporabnika. Prizadevajo si za odpravljanje vseh vrst predsodkov do duševnih motenj ter za odpravo diskriminacije do ljudi s težavami v duševnem zdravju in njihovih svojcev.

Dogodki

Na Prevaljah se je v četrtek, 9. 9. 2021, v okviru Jesenskih srečanj, odvila proslava v čast 20. obletnice delovanja društva Altra.