Na Prevaljah letos precej sredstev predvidenih za sanacije plazišč

Precejšen del 12 milijonov evrov vrednega proračuna Občine Prevalje za letos, ki so ga svetniki potrdili v četrtek, bo občina po načrtih namenila za sanacije plazišč. Teh je kar nekaj nastalo zaradi neurij v zadnjih letih. Medtem se zaključuje naložba v novo čistilno napravo in del kanalizacije. Cesto skozi Prevalje naj bi obnovili do poletja.

Proračun Občine Prevalje za letos je zelo investicijsko naravnan, saj bodo za naložbe po zdajšnjih načrtih namenili okoli 64 odstotkov proračuna, je za STA povedal župan Občine Prevalje Matic Tasič. A je treba dodati, da občina za precej v proračunu predvidenih naložb računa, da bo sofinancerska sredstva pridobila na različnih razpisih za evropska in državna sredstva.

Med največje za letos načrtovane naložbe spadajo začetki ali nadaljevanja sanacij plazovitih terenov in zaradi plazov poškodovanih cestišč. Svetniki so tako v četrtek potrdili tri sklope predinvesticijske dokumentacije, ki med drugim predvidevajo sanacije na območjih proti Jamnici, Lešam in Šentanelu.

Celotna vrednost za vse odseke je 3,4 milijone evrov, dva od omenjenih projektov pa sta dvoletna, je povedal župan. Ocenjuje, da je problematika plazišč v občini pereča verjetno tudi zaradi preteklega rudarjenja na nekaterih območjih. Je pa glede sanacije plazišč pohvalil sodelovanje države v zadnjih letih, medtem ko v preteklosti po njegovih besedah ni bilo tako.

Medtem se zaključuje največja naložba v občini v zadnjih letih, gradnja nove čistilne naprave s kolektorskim sistemom. Skupno je naložba vredna 5,1 milijona evrov. Čistilna naprava je od oktobra lani v poskusnem obratovanju, doslej pa po Tasičevih besedah kakšnih odstopanj od predvidenega delovanja ni bilo. Izgradnja kolektorskega sistema se v teh dneh zaključuje, zgraditi je treba še eno črpališče. Predvidoma spomladi bodo pripravili uradno odprtje, je napovedal župan in dodal, da imajo letos v načrtu še dva manjša projekta s področja kanalizacije in vodooskrbe.

Na občini imajo pripravljena tudi projekta za energetsko sanacijo Družbenega doma ter za nadaljevanje obnove elektroinstalacij in vodovoda v prevaljski osnovni šoli. Občina načrtuje tudi nekaj vlaganj v ceste na Prevaljah, Voc Celje pa mora do julija končati dela na glavni cesti skozi Prevalje. Celotna naložba v to cesto je vredna več kot pet milijonov evrov, s pomembnim deležem pri njej sodeluje tudi občina, ki financira izgradnjo pločnikov in druge spremljajoče infrastrukture.

Prevaljska občina nadaljuje tudi z razvojem načrtov za izgradnjo Parka jezero, kjer med drugim načrtujejo plezalni center, planetarij in Muzej bralne značke. Ocenjena vrednost celotnega projekta ureditve Parka jezero je okoli 5,7 milijona evrov, od tega je imela občina že lani zagotovljenih 2,5 milijona evrov lastnih sredstev, pri čemer večji del predstavlja namenska donacija posameznika.