Search
Close this search box.

Na Prevaljah bodo na ogled postavili dela slikarja Karla Vejnika

V galeriji Družbenega doma na Prevaljah, bo jutri ob 19. uri otvoritev razstave del Karla Vejnika, slikarja, ki prihaja iz Železne Kaple na Avstrijskem Koroškem.

Karl Vejnik živi in ustvarja na Obirju v občini Železna Kapla na avstrijskem koroškem. Njegova pot se je začela že v zgodnji mladosti, ko je začel ustvati prve slike. Zanimanje za umetnost je kasneje krepil s spoznavanjem velikih slikarskih mojstrov in z samoizobraževanjem.

Njegova prva likovna tehnika je bila svinčnik, oziroma risba, sedaj se najbolje počuti in likovno izraža s tehniko olje na platno.Njegovo umetniško težišče je naturalistično slikanje, ki deloma meji na totalne abstrakcije. Uporablja oljnate, vodne in akrilne barve ter svinčnik in oglje. Tako nastanejo pokrajine, živalski motivi, portreti in akti. Poleg slikanja se ukvarja tudi z upodabljanjem skulpture iz različnih materialov.

V letih 1993 in 1994, je z absolviranjem študijskih programov dunajske šole na daljavo, položil temelje za pravilno dojemanje umetnosti, večjo svobodo pri izbiri motivov, njegove zgradbe, sestave in uporabe barv ter samemu slikarskemu izražanju. Izobrazba je bila pomembna tudi za njegov sedanji napredek in tudi za osebno rast. Postati slikar zanj pomeni ustvarjati, kreirati in oživljati ideje.

Prvič je razstavljal leta 1993 v Raiffeisen banki v Železni Kapli, kasneje pa so sledile še številne druge razstave na Koroškem in celotni Avstriji, tudi v tujini. Je prejemnik mnogih strokovnih nagrad in priznanj ter zahvale za dolgoletno sodelovanje na področju umetniškega izobraževanja mladih.

Že leta sodeluje na mednarodnih slikarskih in kiparskih razstavah in kolonijah tudi v Sloveniji, med drugim v Preddvoru in Šenčurju, zadnja leta pa tudi na vsakoletnem mednarodnem likovnem taboru ART KARINTA na Prevaljah.

Tokrat se bo z retrospektivno razstavo predstavil v Grošljevi galeriji na Prevaljah. Otvoritev razstave bo jutri, ob 19. uri.