Search
Close this search box.

Na prestižnem tekmovanju v Budimpešti uspešen tudi Kotuljec Tadej Kalajžič

Od 26. do 28. septembra je v Budimpešti potekalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2018. Gre za prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let, ki vsake dve leti tekmujejo v več kot 37 različnih poklicnih panogah. Udeležba na EuroSkills omogoča mladim talentom edinstveno izkušnjo in znanje, da postanejo najboljši v svoji panogi.

V Budimpešti je tekmovalo kar 582 mladih in talentiranih tekmovalcev iz 28 držav, je tekmovalo v 35 poklicnih panogah, da bi osvojili naslov najboljšega v Evropi. Šlo je za zelo zahtevna tekmovanja, ki zajemajo vse veščine in znanja, ki so sestavni del posameznega poklica. Tekmovanje je trajalo 3 dni po 8 ur.

Slovenijo je na tekmovanju zastopalo 12 tekmovalcev, v desetih poklicnih panogah: mehatroniki, kamnoseštvu, pohištvenem mizarstvu, stavbnem mizarstvu, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu, slikopleskarstvu, kuharstvu in strežbi.

Na tekmovanju se je, v panogi stavbno mizarstvo, pomeril tudi Kotuljec Tadej Kalajžič, iz Šolskega centra Slovenj Gradec, z mentorjem Štefanom Pirnatom. Pogoj, da se je lahko udeležil tekmovanja, je bila dobra uvrstitev oziroma zmaga na tekmovanju SloveniaSkills. Na njem je zmagal z nalogo izdelati okno s prečniki, ki so po sredi krilo razdeljevali v loku. Le to mu je prineslo vstopnico za udeležbo na mednarodnem tekmovanju, kjer je osvojil odlično osmo mesto.

 

Tadej Kalajžič, Šolski center Slovenj Gradec

Tadej je za Koroške novice povedal, da škoda, da se je uvrstil le na osmo mesto, da je bilo kar nekaj zapletov in sprememb. Da pa se domov vrača z dobrimi občutki, da je bilo to tekmovanje odlična življenjska izkušnja, ki jo priporoča vsakemu, ki ima le možnost, da se ga udeleži.

 

Za Slovenijo sta bronasto medaljo v panogi IKT osvojila Žiga Simončič in Martin Dagarin, pod mentorstvom Andreje Vehovec, Marka Kastelica in Timoteja Grudna, Vegova Ljubljana.

Medaljo za odličnost pa so prejeli:

  • Tilen Meglič, v panogi kamnoseštvo, pod mentorstvom Roka Verstovška Tanška, Višja strokovna šola Sežana in kamnoseškega mojstra Jerneja Bortolata.
  • Gašper Rjavec, v panogi kuharstvo, pod mentorstvom Neli Selan, BIC Ljubljana in kuharske mojstrice Alme Rekić.
  • Emin Tiganj, v panogi strežba, pod mentorstvom Boštjana Humskega, BIC Ljubljana in Aide Kadič, Hit alpinea.
  • Brigita Klinar, v panogi cvetličarstvo, pod mentorstvom Ane Sotošek, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in cvetličarskega mojstra Marjana Planinška.

Po skupnem številu točk se Slovenija uvršča v zgornjo polovico držav, ki so nastopile na letošnjem tekmovanju EuroSkills

Iskrene čestitke vsem udeležencem tekmovanja.

Foto: Anja Knez, Brigita Klinar in Andrej Otto