Na pediatrični kliniki povečali število postelj za otroke s covidom-19. Trenutno jih imajo hospitaliziranih več kot v vseh prejšnjih valovih

Na pediatrični kliniki kljub omikronu vsem otrokom zagotavljajo zdravstveno oskrbo, je danes v izjavi za medije povedal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn. Število postelj za otroke s covidom-19 pa so morali še povečati, ker imajo v tem trenutku več hospitaliziranih otrok kot v vseh prejšnjih valovih.

Na pediatrični kliniki je s covidom hospitaliziranih nekaj otrok z rakom, nekaj novorojenčkov in nekaj otrok z drugimi kroničnimi boleznimi, ki se ob covidu-19 lahko poslabšajo. Pokorn je spomnil, da imajo lahko novorojenčki ob omikronu povišano telesno temperaturo ali se slabše hranijo in je to lahko razlog za sprejem v bolnišnico. Otroci imajo lahko tudi vse težave, ki jih virusne okužbe ponavadi prinašajo, kot so vnetje zgornjih dihal oz. vnetje grla in visoka telesna temperatura ter ob tem vročinski krči.

Ta trenutek na kliniki zdravijo tudi pet otrok z večorganskim vnetnim sindromom, od začetka epidemije pa so s tem sindromom zdravili več kot 70 otrok. Na intenzivnem oddelku trenutno zdravijo enega otroka s covidom-19, ki pa je tam zaradi drugega vzroka.

Pokorn je v izjavi opozoril vse svojce družin z novorojenčki, da če so bolni, naj novorojenčka pogledajo po zoomu in naj jih ne obiskujejo osebno.Še posebno zdaj ne, ko je kroženje virusa v populaciji res veliko,” je dejal Pokorn.

Predstojnica kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Lidija Kitanovski pa je povedala, da so za zdravljenje otrok z rakom, ki imajo tudi covid-19, že ob začetku epidemije vzpostavili poseben sistem. Ta je omogočal, da med epidemijo ni prihajalo do morebitnih odložitev zdravljenja zaradi logističnih razlogov. Poleg tega so vse potrebne posege opravili nemoteno.

“Ker je rak pri otroku hitro potekajoča bolezen, terja pravočasno diagnostiko in intenzivno zdravljenje, si za dober končni rezultat ne želimo pomembnih odložitev zdravljenja,” je dejala Kitanovska. V rdeči coni so doslej obravnavali okrog 25 otrok z rakom, pri vseh pa sta se zdravljenje in okužba dobro iztekla. Pri nekaterih so beležili tudi dolgotrajno okužbo, ker se zaradi slabega imunskega stanja ob kemoterapiji niso uspeli znebiti virusa.

Trenutno imajo dva otroka z rakom, ki sta okužena tudi s covidom-19. “A to so otroci, ki imajo večje tveganje za slab potek okužbe,” je opozorila Kitanovska. Otroke z rakom in covidom-19 zato preventivno zdravijo tudi s protitelesi.

Na pediatrični kliniki zaznavajo tudi nekaj odsotnosti zaposlenih zaradi okužb in nege.