Search
Close this search box.

Na PCR-testiranje s fotografijo pozitivnega hitrega testa ali testirno ploščico

Do PCR-testa brez napotitve so upravičeni vsi, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa za samotestiranje
Fotografija je simbolična

Od 13. novembra velja, da so do PCR-testa brez napotitve upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje. Kot dokazilo je sprva štela fotografija pozitivnega rezultata testa, s spremembami pravilnika, ki so začele veljati v torek, pa so potrebna dokazila natančneje opredeljena.

Kot dokazili o pozitivnem rezultatu testa HAG za samotestiranje veljata:

1. možnost: fotografija testa HAG za samotestiranje + osebni dokument. Fotografija testa HAG za samotestiranje mora vsebovati informacijo o datumu in času opravljenega testiranja, nastati pa mora v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa. Oseba se izkaže še z identifikacijskim dokumentom, ki izkazuje imetnikovo podobo.

2. možnost: fotografija testa HAG za samotestiranje + fotografija pacienta. Fotografija, iz katere je razvidna podoba pacienta, fotografija testa HAG za samotestiranje ter datum in čas opravljenega samotestiranja.

Če posameznik takšnega dokazila nima, pa lahko test skupaj z osebnim dokumentom predloži pri izvajalcu PCR testiranja. Test mora biti v neprodušni prosojni zaščiti.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja so sicer s takšnim načinom testiranja pomembno razbremenili primarno raven zdravstva in pospešili pridobivanje rezultatov testiranja.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Do PCR-testa brez napotitve so upravičeni vsi, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa za samotestiranje