Na OŠ Mislinja ozaveščali o varnih kolesarskih dogodivščinah

OŠ_Mislinja-02

OŠ Mislinja so kot ambasadorji programa Varno na kolesu aktivno ozaveščali o trajnostni in varni mobilnosti ter preizkusili svoje kolesarske spretnosti na kolesarskem poligonu. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

Program Varno na kolesu se že osmo leto vrača v slovenske šole in prinaša nove naloge ter aktivnosti, s katerimi mladi kolesarji pridobivajo dragocena znanja o varnosti v prometu, njihov trud pa nagrajuje s privlačnimi praktičnimi in denarnimi nagradami. Povezal je že več kot 24.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol.

Program Varno na kolesu se od leta 2012 odvija na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

OŠ Mislinja so počastili Evropski teden mobilnosti ter organizirali kolesarske aktivnosti za učence in spodbujali uporabo okolju prijaznejših prevoznih sredstev. V duhu spodbujanja aktivne in varne udeležbe najmlajših v promet so izvedli kolesarski poligon, načrtujejo pa tudi kolesarski obisk OŠ Šmartno, kamor bodo širili sporočilo o pomenu varnosti v prometu in trajnostne mobilnosti.

Učiteljica Marija Tašič je kolesarsko obarvano dogajanje na šoli opisala: »Na OŠ Mislinja že vrsto let z izvajanjem različnih aktivnosti vzpodbujamo učence za hojo in kolesarjenje. Cilji naših aktivnosti so vzpodbujanje učencev za gibanje, spreminjanje potovalnih navad, razvijanje motoričnih spretnosti ter zmanjševanje motoriziranega prometa v okolici šole. V letošnjem letu smo ob tednu mobilnosti postavili tudi kolesarski poligon.  Učenci 4. In 5. razreda so se preizkušali v spretnostnih veščinah. Ugotavljamo namreč, da imajo učenci pri opravljanju kolesarskih izpitov veliko težav z obvladovanjem kolesa in da imajo vsako leto manj motoričnih spretnosti. Želimo si, da bi učenci pridobivali  na motoričnih spretnostih in tako posledično lažje opravljali kolesarski izpit.«

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv »Ambasadorji varnega kolesarjenja« in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Veseli smo odziva učencev OŠ Mislinja, ki so s svojim aktivnim delovanjem dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«

Besedilo: POVEM, komunikacijsko in poslovno svetovanje, d.o.o.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.