Search
Close this search box.

Na OŠ Javorje in Koprivna že več let ni pouka. Objekta sta sedaj namenjena druženju krajanov

S strani bralca smo prejeli vprašanje glede podružnične osnovne šole Javorje in podružnične osnovne šole Koprivna, za kateri smo izvedeli, da sta v lasti Občine Črna na Koroškem. Naj spomnimo, da so obe šoli začasno zaprli zaradi premajhnega števila vpisanih otrok. Šolo v Koprivni leta 2014, najvišje ležečo šolo v Sloveniji, podružnično osnovno šolo Javorje pa dve leti pozneje, leta 2016.

Našega bralca je zanimalo, kakšen ima občina načrt z obema stavbama, če je sploh lastnica in koliko časa bosta šoli še samevali. Hkrati pa ga je zmotilo dejstvo, da naj bi nekdo oddajal prostore javorske šole v uporabo  za druženja in praznovanje rojstnodnevnih zabav.  

Z vprašanji smo se obrnili na Občino Črna na Koroškem, od koder so odgovorili, da sta oba objekta v njihovi lasti in še vedno ostajata del kraja, tako v Javorju kot Koprivni. Obe stavbi, vsako na svojem območju, koristita vaški skupnosti, za potrebe krajanov, za razna srečanja, piknike, telovadbo, praznovanja ob dnevu žena, materinskem prazniku in obdarovanje najmlajših ob koncu leta.

To možnost bodo krajanom obeh vaških skupnosti dopuščali tudi v prihodnje, da se bodo lahko v prostorih še naprej družili in izvajali različne dejavnosti. V zapisu so še poudarili, da ne gre za tržno dejavnost, da sta oba objekta sestavni del kraja, zato ni razloga, da izvajanja teh dejavnosti, za katere so zainteresirani prebivalci obeh območji, ne bi v prostorih bivših šol dopuščali tudi v prihodnje.

V sporočilu so še navedli, da bodo v Koprivni kmalu vzpostavili »Center pohodništva«, kjer bo uporabnikom zagotovljena vsa oprema za spoznavanje z naravnimi doživetji. Sredstva za projekt NaKult so pridobili na razpisu »Naravne in kulturne dediščine«. Priključili pa so se še enemu projektu preko Zavoda za varstvo narave, s katerim nameravajo urediti tudi možnost nastanitve z nočitvami. Prostore pa bodo lahko uporabljali tako domačini kot tudi otroci iz drugih slovenskih občin.

Enake želje in smele načrte imajo tudi s šolo v Javorju, kjer bodo po navedbah Občine Črna na Koroškem tudi preuredili prostore in oživeli dogajanje v kraju, vendar še čakajo na primeren razpis. Kot pravijo, bodo to storili takoj, ko bo možno.

Za konec so še navedli, da sta obe šoli zaprti začasno. Če bi se s strani občanov pokazal interes za ponovno oživitev šolske dejavnosti in odprtja šol z namenom ponovnega šolanja otrok v obeh krajih, bodo na Občini Črna na Koroškem morebitno pobudo takoj podprli.

Dogodki