Search
Close this search box.

Na natečaju za ime načrtovanega Centra znanosti zmagal predlog učenk iz OŠ Mislinje

Na osnovnošolskem natečaju za ime načrtovanega Centra znanosti je med 55 predlogi zmagala “Lučka”. Zmagovalno ime sta predlagali Jasmina Brešar in Maja Vetrih z Osnovne šole Mislinja, navajajo na spletni strani  Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki bo podalo tudi dokončno mnenje glede poimenovanja Centra znanosti.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije oktobra lani povabilo k sodelovanju na natečaju za izbor imena t. i. Centra znanosti učence sedmih, osmih in devetih razredov osnovnih šol ter njihove mentorje. Odziv je bil dober, saj je na natečaj prispelo 55 izdelkov iz 11 osnovnih šol. Komisija za pregledovanje in ocenjevanje je podelila eno prvo nagrado in tri enakovredne druge nagrade.

Pri izboru je upoštevala izvirnost predlaganega imena, tematsko ustreznost in kakovost likovne predstavitve. Zmagovalno ime je “Lučka”, ki sta ga predlagali osnovnošolki Jasmina Brešar in Maja Vetrih z Osnovne šole Mislinja (njun mentor je bil Milan Bajželj), so zapisali na strani ministrstva.

Kjer dodajajo, da je komisija podelila tudi tri enakovredne nagrade za natečajne predloge imen: “Nest” učencev Blaža Šuberja in Nejca Mladovana z Osnovne šole Šempas (mentorica Lilijana Zalesjak Gerlica), “Zum” učenk Nike Klisarič, Melise Tomšič, Zale Bremec in Zale Hrovatin z Osnovne šole Šempas (mentorica Patricija Pregrad) ter “Vega” učenke Neje Filip z Osnovne šole Prežihovega Voranca Bistrica (mentorici Metka Filip in Klementina Weis).

Vzporedno z natečajem za ime t. i. Centra znanosti so na ministrstvu objavili tudi projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše urbanistično-arhitekturne rešitve. Želeli so, da rezultati enega in drugega sovpadajo, tako je komisija pri izboru imena upoštevala tudi skladnost predloga imena z arhitekturno zasnovo zmagovalne rešitve na projektnem natečaju.

Končno poročilo natečaja za ime t. i. Centra znanosti z nagrajenimi predlogi bo ocenjevalna komisija predala Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki bo v nadaljevanju priprave projekta še dodatno preučilo vse predloge in se odločilo o poimenovanju omenjenega centra.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport