Search
Close this search box.

Na Muti zaplet s spornimi parkirišči še ni rešen

Potem ko je gradbena inšpektorica decembra lani naložila Občini Muta, da mora do 1. maja letos odstraniti sedem novozgrajenih parkirišč, ki jih je zgradila brez gradbenega dovoljenja, zaplet še nima epiloga. Parkirišča še stojijo, roki, ki jih je postavila inšpekcija, zaradi epidemije niso tekli, občina pa medtem išče druge rešitve.

Občina kot investitorka je nova parkirišča v skupni velikosti 87 kvadratnih metrov uredila lansko jesen v okviru širšega projekta urejanja trškega jedra na Zgornji Muti. Vrednost naložbe v nov cestni priključek in sedem parkirišč je znašala okoli 50.000 evrov. Naložba, ki je bila izvedena na zemljišču, ki je deloma v zasebni lasti, je bila sofinancirana z evropskimi in državnimi sredstvi.

Gradbena inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor je odločbo o odstranitvi parkirišč izdala 6. decembra lani, v njej pa navedla, da je občina parkirišča začela graditi brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja, zato jih mora do 1. maja odstraniti na lastne stroške in vzpostaviti prejšnje stanje. Če tega ne stori, se bo začel postopek izvršbe.

A ta se ni začel, prav tako še ni bilo odločeno o pritožbi, ki jo je na odločbo inšpektorice podala občina. Kot so za STA pojasnili na inšpektoratu, zaradi epidemije novega koronavirusa namreč roki v okviru upravnega poslovanja inšpektorata, razen v nujnih zadevah, do 1. junija letos ne tečejo. Pritožba občine pa bo rešena predvidoma v mesecu juliju, so pojasnili na inšpektoratu.

Občina, ki je medtem med drugim pridobila služnost od 22 izmed 23 solastnikov zemljišča, na katerem so zgrajena parkirišča, išče rešitve za nastalo situacijo, potem ko tudi pogovori s preostalo solastnico zemljišča niso bili uspešni.

Kot so pojasnili na Občini Muta, trenutno potekajo geodetske odmere izvedenih del na območju novega cestnega odseka in novih parkirišč v skupni velikosti okrog 300 kvadratnih metrov, po končanem geodetskem postopku pa bo občina etažnim lastnikom ponudila sklenitev pogodb o prenosu novo odmerjenih delov zemljišča, so za STA pojasnili na občini, kjer razmišljajo tudi o postopku razlastitve.

“Šele in v kolikor se etažni lastniki ne bodo strinjali s sklenitvijo ponujenih pogodb o prenosu lastništva namesto razlastitve, se predvideva sprožitev upravnega postopka razlastitve v javno korist, kot ga predpisuje zakon o urejanju prostora,” so navedli na občini.

Medtem pa je partner solastnice zemljišča, ki se z ravnanjem občine in župana Mirka Vošnerja ne strinja, za STA sporočil, da bosta s partnerko “v primeru nadaljnjih protipravnih ravnanj” uporabila vsa pravna sredstva za zaščito svojih pravic in interesov.

Dogodki