Search
Close this search box.

Na Muti kmalu tudi nov gasilski muzej

V Občini Muta, ki letos posluje s 6,8 milijona evrov vrednim občinskim proračunom je v teku ali načrtovanih več večjih naložb. Med njimi je tudi izgradnja novega gasilskega muzeja, za katerega so se danes pričela pripravljalna dela. Člani PDG Muta so danes ob dvorcu Kienhofen začeli z odstranjevanjem kritine in lesenega ostrešja.

Danes so se pričela pripravljalna dela za izgradnjo novega gasilskega muzeja ob dvorcu Kienhofen z odstranjevanjem kritine in lesenega ostrešja. Omenjena dela so prevzeli člani Prostovoljnega gasilskega društva Muta.

Vse lepšo podobo, tako zunanjo kot notranjo, dobiva dvorec Kienhofen v središču Mute, v katerem so poleg prostorov občine še prostori nekaterih drugih ustanov in društev oziroma bodo ti še urejeni. Dodatno bo k dvorcu v prihodnjih dveh letih dograjen nov gasilski muzej, star gasilski muzej, ki je neposredno ob Kienhofnu, pa bodo zrušili. Vrednost naložbe je ocenjena na dobrih 150.000 evrov.

Danes so se začela pripravljalna dela za izgradnjo novega gasilskega muzeja ob dvorcu Kienhofen: 

Naj spomnimo, da so na Muti lani obnovili prostore občinske stavbe – graščine Kienhofen. V prvi fazi so prenovili delovne prostore občinske uprave, prostore za delovanje društev, novo poročno dvorano, sejno sobo in novo stopnišče ter novo sodobno dvigalo za invalide. 

V nekdanji graščini Kienhofen danes domuje kovaško-livarski in gasilski muzej, ki hrani kovaške, livarske in gasilske izdelke iz 18. stoletja, fotografije in drugo pisno gradivo. V muzeju je prikazana več kot 400-letna tradicija kovaštva, livarstva in gasilstva na Muti. V njem je zbrana in prikazana bogata zbirka eksponatov, ki pričajo o trdem in hkrati zanimivem življenju naših prednikov.

Preberite še: Občina Muta začela gradnjo vodovoda na avstrijski strani

VIR: Občina Muta, STA

Dogodki