Search
Close this search box.

Na mejah spremenjeni postopki za karanteno, spet možnost preverjanja zdravstvenega stanja

Vlada v novem odloku o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah schengenskega območja spet uvaja možnost preverjanja zdravstvenega stanja oseb, ki prehajajo mejo. V skladu s petim protkoronskim zakonom pa se spreminjajo tudi pravila odrejanja karantene ob vstopu v državo.

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da se z odlokom zaradi poslabšane epidemiološke situacije v nekaterih sosednjih in drugih državah ter posledično preprečevanja vnosov iz tujine ter ponovnih izbruhov koronavirusa v Sloveniji, ob hkratnih čim manjših posledicah na gospodarstvo in javno življenje, določajo ukrepi na zunanji meji in na kontrolnih točkah notranjih meja Slovenije.

Spremenjena pravila odrejanja karantene ob vstopu v Slovenijo

Z novim odlokom se črtajo pravila odrejanja karantene, saj novi Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) v prvem poglavju tretjega dela določa pravila napotitve v karanteno in pravila vstopa v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz držav ali administrativnih enot držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2. Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev, so pojasnili na ministrstvu.

Navedli so še, da osebo, ki v Sloveniji nima prebivališča, se v karanteno na domu napoti na dejanski naslov, kjer bo oseba nastanjena. Stroške prestajanja karantene oseba krije sama. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Osebo, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, se v karanteno na domu napoti na naslov, ki je naveden v potrdilu delodajalca, s katerim se oseba izkaže ob vstopu v Slovenijo in ki ji ga delodajalec posreduje pred prestopom državne meje, so še pojasnili.

Veljavnost testa na prisotnost koronavirusa

Test na prisotnost covid-19 mora biti opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in ne sme biti starejši od 48 ur.

Vstop brez napotitve v karanteno za 17 izjem

Vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost COVID-19 se dovoli 17 izjemam, med katerimi so čezmejni dnevni delovni migranti, mednarodni prevozniki, osebe v tranzitu, člani tujih uradnih delegacij. Izjema so tudi nujni neodložljivi opravki ali nujni poslovni razlogi ter zdravstveni posegli ali pregledi. Prav tako lahko mejo prečkajo lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi, pri čemer nekatere izjeme veljajo tudi za ožje družinske člane, če potujejo skupaj.

Kot so pojasnili v sporočilu, pa med izjeme po novem ne sodi več oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države EU ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Prestopanje državne meje izven kontrolnih točk ob meji Slovenije z Italijo, Avstrijo in Madžarsko

Poleg državljanov Slovenije in Italije lahko državno mejo izven kontrolnih točk na meji z Italijo zdaj prestopajo tudi državljani EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah v Italiji, ki mejijo na Slovenijo, so dodali na ministrstvu. Prav tako lahko poleg državljanov Slovenije in Avstrije državno mejo izven kontrolnih točk na meji z Avstrijo prestopajo tudi državljani držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah v Avstriji, ki mejijo na Slovenijo. Podobno velja tudi za mejno območje z Madžarsko, kjer lahko državno mejo izven kontrolnih točk poleg državljanov Slovenije in Madžarske prestopajo tudi državljani držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah na Madžarskem, ki mejijo na Slovenijo.

Preverjanje zdravstvenega stanja na mejnih prehodih in kontrolnih točkah

Z odlokom se ponovno uvaja možnost, da lahko po navodilu epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

VIR: Ministrstvo za notranje zadeve, Vlada Republike Slovenije, STA

Dogodki

Vlada v novem odloku o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah schengenskega območja spet uvaja možnost preverjanja zdravstvenega stanja oseb, ki prehajajo mejo. V skladu s petim protkoronskim zakonom pa se spreminjajo tudi pravila odrejanja karantene ob vstopu v državo.