Na Ludranskem vrhu vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo

Na letošnjem vseslovenskem srečanju pod Najevsko lipo na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem se bodo danes spomnili 30-letnice srečanj pod mogočno lipo, prireditev pa je namenjena tudi praznovanju 30-letnice samostojne Slovenije. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj dogodka.
211656009_4480806558617136_5660136050721498792_n

Prvo srečanje pod mogočno lipo je bilo takoj po osamosvojitvi Slovenije, avgusta 1991, odtlej pa prireditev na Ludranskem vrhu tradicionalno poteka konec junija ali v začetku julija.

Sprva je bil dogodek opisan kot srečanje državnikov, kasneje državnikov in državljanov, zadnjih pet let pa je to vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Na srečanju vsako leto gostijo vidne predstavnike iz politike, gospodarstva, lokalnega okolja in druge, ob lepem vremenu pa se ga je v preteklosti udeležilo precej ljudi.

Pod Najevsko lipo, kamor se bodo danes odpravili tudi kolesarji in pohodniki, se bodo ob 11. uri na razmisleku pod lipo najprej zbrali koroški župani, srečanje pa se nato začne ob 12. uri, ko bosta zbrane nagovorila gostiteljica, županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, in s slavnostnim govorom predsednik republike.

Črnjanska občina je ob letošnjem srečanju izdala poseben bilten, v katerem so objavili misli več slavnostnih govornikov pod lipo, ki so jih tudi povabili na letošnje srečanje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije