Na lokacije ekoloških otokov postavili dodatne posode za odpadno jedilno olje iz gospodinjstev

JKP Radlje ob Dravi se je skupaj z Občino Podvelka lotilo problematike odpadnih jedilnih olj in maščob. V ta namen so na lokacije ekoloških otokov postavili dodatne posode za odpadno jedilno olje iz gospodinjstev.

V družbi Javno komunalno podjetje Radlje ob Dravi si prizadevajo za osveščanje občanov o pravilnem in doslednem ločevanju odpadkov ter o skrbi za čisto in zdravo okolje. Tako so se skupaj z Občino Podvelka lotili problematike odpadnih jedilnih olj in maščob, ki so jih gospodinjstva sedaj večinoma odlagala v odtoke ter s tem povzročila okoljsko in gmotno škodo.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost jedilna olja, maščobe in masti, ko jih zlivamo v umivalnike, odtoke ali stranišča, v ceveh ustvarijo koagulirani čepi, ki lahko postopoma omejijo pretok odpadne vode iz gospodinjstva in povzročijo zamašitev kanalizacijskih cevi. Hkrati se pojavijo tudi težave pri procesu čiščenja na bioloških čistilnih napravah.  

Občane občine Podvelka v sporočilu obveščajo, da so v naseljih Brezno, Podvelka, Javnik, Ožbalt, Zg. Kapla in Lehen na lokacije ekoloških otokov postavili dodatne posode za odpadno jedilno olje iz gospodinjstev. Kot dodajajo so zbirne posode postavljene na vidna mesta in označene s pripadajočimi oznakami.

Zbrano odpadno jedilno olje bodo odpeljali na predelavo v bio – dizel, zato vse uporabnike prosijo in pozivajo, da v zbirne posode ne zlivajo odpadnih motornih olj.

VIR: JKP Radlje