Search
Close this search box.

Na Ljudski univerzi Ravne so razglasili novo ambasadorko vseživljenjskega učenja

To je postala nekdanja dolgoletna direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika ter predsednica kulturnega društva Prežihov Voranc. Čestitke!

V mesecu maju potekajo 28. Tedni vseživljenjskega učenja – TVU2023 in sicer med 15. 5. in 18. 6. 2023. To je največja in najvidnejša slovenska promocija vseživljenjskega učenja in izobraževanja.

Na  osrednji prireditvi pod naslovom Rastem (Od)govorno so na Ljudski univerzi Ravne v okviru festivala TVU – Tedni vseživljenjskega učenja razglasili novo ambasadorko vseživljenjskega učenja, mag. Ireno Oder, profesorico slovenščine, nekdanjo dolgoletno direktorico Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika ter predsednico kulturnega društva Prežihov Voranc.

”Veseli in ponosni smo, da se je pridružila ambasadorki Mirjam Senici in ambasadorjema Primožu Suhodolčanu in Andreju Logarju,” sporočajo iz Ljudske univerze Ravne.                    

Ter dodajajo: ”Hvala Občini Ravne na Koroškem za podporo pri koordinaciji festivala #TVU2023, podžupanu Andreju Erjavcu za podelitev naziva ambasadorka vseživljenjskega učenja ter gospe Janji Širnik za vodenje prireditve. Hvala tudi Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika in Grajski časopisni kavarni Eleonora za gostoljubje, Vrtcu Ravne, Osnovni šoli Koroški Jeklarji – Podružnični Osnovni Šoli Kotlje, Glasbeni šoli Ravne in Milanu Kamniku za izvrsten kulturni program ter Društvu koroških likovnikov za lepo razstavo Pomlad 2023, ki je tematsko dopolnila prireditev #TVU2023, Rastem (Od)govorno.”

Utemeljitev naziva ambasadorka vseživljenjskega učenja mag. Irene Oder:

»Ljudska univerza Ravne na Koroškem v okviru projekta TVU 2023 in ob podpori Občine Ravne na Koroškem četrti naziv »ambasadorka vseživljenjskega učenja« podeljuje mag. Ireni Oder.

Dr. Franc Sušnik, prvi ravnatelj Koroške osrednje knjižnice, je o Prežihovem Vorancu zapisal: »Koderkoli je bil, srce mu je ostalo v Kotljah. Z njim je hodil duh teh lesov in plenket sekir, duh teh odprtih ogonov in tesnih zar.« Slednje velja tudi za četrto ravnateljico knjižnice, mag. Ireno Oder. Koderkoli je bila, je nosila Koroško s seboj, razmišljala o njej ter jo spotoma bogatila s strokovnim in srčnim odnosom do slovenske in koroške besede, dediščine in kulture branja. S pozitivno energijo, spodbujanjem sočutja in strpnosti, vključevanjem najšibkejših ter nenazadnje osebno ljubeznijo do knjig, jezika, umetnosti, kulture plesa in narave plemeniti lokalno in širšo skupnost ter jo s promocijo vseživljenjskega učenja usmerja k odgovorni rasti in napredku.«

Mag. Ireno Oder so torej na prireditvi imenovali za ambasadorko vseživljenjskega učenja ter se z njo sprehodili po njenih življenjsko-poklicnih poteh, ki so od nekdaj prepletene z besedami. Posebno mesto v pogovoru je bilo še posebej namenjeno Prežihovemu letu ob 130. obletnici rojstva pisatelja Prežihovega Voranca.

Vir: ravne.si

Dogodki

To je postala nekdanja dolgoletna direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika ter predsednica kulturnega društva Prežihov Voranc. Čestitke!