Search
Close this search box.

Na letošnji licitaciji v Slovenj Gradcu več kot 6000 kubičnih metrov lesa (FOTO)

Kot smo že poročali bo letošnja licitacija vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu ponovno na novi lokaciji. Prirediteljem namreč doslej še ni uspelo zagotoviti stalnega mesta za izvedbo licitacije, ki bo letos 16. po vrsti in po navedbah organizacijske ekipe velja za največjo v Srednji Evropi. Je pa že danes na lokaciji več hlodovine kot je je bilo lani.

Lani je licitacija potekala na območju poslovne cone Pameče, letos pa so za izvedbo dogodka najeli slabih osem hektarjev veliko zemljišče ob Podgorski cesti v bližini trgovine Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge. Zemljišče so za čas izvedbe licitacije najeli od državnega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, je pred dnevi za STA povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo pripravlja skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Prve hlode so na lokacijo letošnje licitacije začeli dovažati v začetku januarja. Dovoz hlodovine pa bo potekal še do ponedeljka, čeprav je bilo prvotno predvideno do 18. januarja, je za Koroške Novice danes dejal Jeromel. “Dovoz hlodovine smo podaljšali, saj je bilo zanimanje za licitacijo ogromno. Danes pa nam je en kamion še odpovedal, tako bomo zadnjo hlodovino sprejeli še v ponedeljek, ko pričakujemo preko 50 kubičnih metrov lesa. Že od torka pa do 4. februarja pa imajo kupci možnost, da opravijo oglede in oddajo ponudbe, 4. februarja ob 10. uri bo nato odpiranje ponudb. Tako da se za kupce nič ne spremeni,” je pojasnil Jeromel, ki je še dodal, da so že do zdaj na lokacijo pripeljali več kot 6000 kubičnih metrov lesa.

Rezultate običajno razglasijo ob zaključku licitacije, na dnevu odprtih vrat, ki je letos predviden 18. februarja, dogodek pa bodo izvedli v skladu s takrat veljavnimi epidemiološkimi ukrepi.

Kot je še pojasnil Jeromel je bilo letos zanimanje med zasebnimi lastniki iz vse Slovenije za sodelovanje na licitaciji na Koroškem veliko. Vsak dan so se pojavili novi ali pa že poznani, ki so ponudili večjo količino kot lani. Prav tako je zanimanje veliko med kupci, predvsem med Avstrijci, Nemci in Italijani. Vsako leto pa na licitacijo na Koroškem pridejo tudi kupci iz Kitajske, Hrvaške, Češke, Švice in tudi drugih držav.

Lanska licitacija je bila po ponujeni količini druga največja, skupno je 568 prodajalcev ponudilo 3960 hlodov v skupni izmeri 4076 kubičnih metrov lesa. Lani je ponudbe oddalo rekordnih 46 kupcev. Najvišje cene na licitacijah dosegajo hlodi gorskega javorja rebraša. Skupno pa je licitacija obrnila za od 1,2 do 1,3 milijona evrov denarja.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Sivvester
Sivvester
2 let nazaj

Na Kořôškem je gôzdno gospodâřstvo v tâk zahtêvnem povožâju, da obstâja vêjko vprašâje, če je mogôče z komentârjem kaj na gûrši inštânco postâjti ? . Sîvc.

miha
miha
Reply to  Sivvester
2 let nazaj

Kak jezik to uporabljaš pa čudne črke?

Dogodki