Na letošnjem državnem tekmovanju slavili Danaja Grebenc in Tjaša Lesjak

Včeraj se je v Kulturnem centru Ravne na Koroškem odvilo 7. državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki je potekalo pod okriljem Zveze diatonične harmonike Slovenije ter ZKŠTM Ravne na Koroškem.

Državna prvakinja v disciplini “tradicionalna glasba” je postala Tjaša Lesjak, državna prvakinja v disciplini “vsa glasba” pa Korošica Danaja Grebenc iz Trbonj.

Zaradi pandemije v letu 2021 pogoj za nastop na državnem tekmovanju ni bil nastop na predtekmovanju. Tako so se udeleženci tekmovanja prijavili direkt na državno tekmovanje.

Udeleženci tekmovana so imeli možnost tekmovati v različnih disciplinah:
• Solisti – Tradicionalna in originalna glasba
• Solisti – Vsa glasba
• Komorne zasedbe z diatonično harmoniko – Tradicionalna in originalna glasba
• Komorne zasedbe z diatonično harmoniko – Vsa glasba


V disciplinah »Tradicionalna in originalna glasba« so lahko igrali ljudsko glasbo, narodno zabavno glasbo in originalne skladbe za diatonično harmoniko. Lahko so igrali tudi vse »netradicionalne« glasbene zvrsti, če je šlo za skladbe, ki so v originalu napisane za diatonično harmoniko.

V disciplinah »Vsa glasba« so lahko igrali vse glasbene zvrsti, originalna in neoriginalna dela za diatonično harmoniko.

Komorne zasedbe so lahko bili dueti ali večje skupine glasbenikov z diatoničnimi harmonikami ali drugimi, spremljevalnimi glasbili. Pomembno je bilo, da je diatonična harmonika v zasedbi odigrala pretežno vlogo solističnega glasbila, morebitna ostala glasbila pa so lahko v vlogi spremljevalnih glasbil (momentni solistični vložki drugih glasbil so bili dovoljeni). Komorna zasedba je morala biti programsko opredeljena ali nastopiti v disciplini »Tradicionalna in originalna glasba«, ali v disciplini »Vsa glasba«.

Strokovno žirijo, v sestavi Primož Zvir, Primož Rečnik in Toni Sotošek, sta kot že omenjeno najbolj prepričali Tjaša Lesjak in Danaja Grebenc, ki si je zlato priznanje priigrala tudi v duetu z Gašperjem Štajnerjem.

To je bil sicer že Danajin 10. jubilejni nastop in deseta zmaga na državnem tekmovanju v igranju na diatonično harmoniko ZDHS. Po lanski absolutni zmagi v disciplini “Tradicionalna glasba”, je letos osvojila še naslov absolutne zmagovalke v disciplini “Vsa glasba”.

Rezultati

Vir: ZDHS, Facebook

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije