Search
Close this search box.

Na letalu iz Londona tudi Korošec: “Po pristanku so nas zdravstveno pregledali in odredili karanteno”

Iz Londona se je v Slovenijo danes nekaj po 17. uri vrnilo 50 Slovencev, med njimi tudi Korošec Žiga Kac, ki je z nami delil svojo zgodbo.

Iz britanske prestolnice London je danes popoldne poletelo posebno letalo, ki ga je najela slovenska vlada, da je s tem Slovencem omogočila varno pot domov. Med drugim tudi Korošcu, ki je v pogovoru z nami razkril, kako je potekal let. Po poročanju STA je sicer zjutraj s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev,

Z omenjenim letalom pa se je v Slovenijo vrnil tudi Žiga Kac iz Šentjanža pri Dravogradu, ki se je v Anglijo odpravil že avgusta 2019, kot AuPair – varuška k angleški družini s tremi otroki.

FOTO: Žiga Kac

Kot je dejal po pristanku na domačih tleh, je najprej načrtoval, da bo pri angleški družini ostal do konca njihovega šolskega leta, torej, do začetka julija, ampak se je zaradi drugih obveznosti odločil vrniti prej, 18. aprila.

“V začetku izbruha virusa, najprej v Italiji in nato še v vseh sosednjih državah, sem se odločal med tem, ali ostanem, dokler se vse ne umiri, saj sem imel vse zagotovljeno, ali grem takoj, ko bo možno domov. Ko sem opazil, da Velika Britanija kljub vsakodnevnemu povečanju števila okuženih, še vedno ni sprejela nobenih striktnih ukrepov, sem se posvetoval z družino pri kateri sem opravljal delo. Iz razgovora sem razbral, da “zna biti katastrofa”. Da bi bilo bolje, da odidem domov takoj, ko bo mogoče,” je njegovo odločitev za predčasni povratek domov obrazložil Žiga.

Kot je pojasnil, se je za let prijavil na spletni strani slovenskega Veleposlaništva v Londonu in nato spremljal njihove spletne strani in socialna omrežja. “Ko je bil organiziran let iz Londona v Ljubljano, smo dobili elektronsko pošto, preko katere so nas pozvali, da pošljemo podatke, ki so potrebni za prijavo na let. Let je bil brezplačen in omejen s številom mest.”

FOTO: Žiga Kac

Zanimalo je nas tudi, kakšna je bila pot, ali veljajo na letališčih posebni ukrepi? “Na letačišču, razen tega, da ni toliko ljudi kot ponavadi, nisem zaznal, da bi se sploh karkoli dogajalo,” pove sogovornik. “Nekateri so sicer nosili maske ampak še vedno v večjih skupinah.”

Po pristanku so potnike tudi zdravstveno pregledali. “Imeli smo zdravstveno kontrolo, izmerili so nam vročino ter vprašali po počutju in odredili 14-dnevno karanteno na domu, je še povedal Žiga, ki smo ga za konec tudi vprašali, kako pa komentira odločitev Slovencev, ki so zavrnili ponujen let in ostali na Kanarskih otokih.

Preberite tudi: Skupina slovenskih državljanov zavrnila evakuacijski let s Kanarskih otokov

“Menim, da je “težka” odločitev ali se vrniti domov v primeru, da imaš zagotovljeno vse potrebno, kar potrebuješ za morebitno karanteno. Situacije Slovencev na Kanarskih otokih ne poznam natančno, zato težko rečem, zakaj bi se odločili, da ostanejo oziroma se vrnejo.”

Pri tem naj še omenimo, da so na MZZ zs STA pojasnili, da še vedno spodbujajo ljudi, naj si zagotovijo komercialne lete, saj med drugim še letijo letala v Zagreb. Po potrebi pa bodo organizirali poseben let.

Ministrstvo je na Twitterju objavilo tudi poziv slovenskim državljanom na Nizozemskem, ki razmišljajo o odhodu domov, naj se za to odločijo čim prej. Tranzit državljanom EU v matične države je namreč zaenkrat še dovoljen. Še je možna letalska povezava s Croatia Airlines iz Amsterdama v Zagreb vsak dan ob 11.20, so dodali.

Objavili so tudi priporočilo slovenskega veleposlaništva v Moskvi Slovencem, ki so v Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgiziji, Tadžikistanu ter Turkmenistanu in bi se radi vrnili v Slovenijo, naj preučijo možnosti vrnitve, saj je teh vedno manj.

Zunanje ministrstvo je v sodelovanju z več državami doslej iz tujine vrnilo že nekaj deset slovenskih državljanov, ki se soočajo s težavami pri vračanju domov zaradi zaprtih meja in ukinitve letalskih povezav v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

Potem ko so v četrtek preko Prage s Kanarskih otokov vrnili v Slovenijo skupino 14 slovenskih državljanov, so jih nato v petek preko Varšave vrnili še 12. V petek pa so z avtobusom iz Beograda prepeljali 16 slovenskih državljanov. V tujini naj bi bilo še okoli 1100 Slovencev, skoraj polovica v državah EU.

Preberite tudi: Na Koroškem okuženih 16 oseb, v Avstriji preko 2800. O rekordnih 793 novih smrtnih primerih poročajo iz Italije

Vir: STA

Dogodki

Iz Londona se je v Slovenijo danes nekaj po 17. uri vrnilo 50 Slovencev, med njimi tudi Korošec Žiga Kac, ki je z nami delil svojo zgodbo.