Search
Close this search box.

Na Kras prihajata Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič (FOTO in VIDEO)

Požar na Goriškem Krasu hude težave povzroča tudi danes. Evakuirali so 20 prebivalcev vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Ogenj se je razširil tudi proti Mirnu. Iz dela naselja je stekla evakuacija prebivalcev. Alarm se je oglasil tudi v Šempetru pri Gorici.

V Kostanjevico na Krasu, kjer sta si ogledala razmere ob hudem požaru, sta popoldne prišla tudi premier Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Čeprav je bila sprva posredovana informacija o tem, da je ogenj zajel tudi posamezne hiše na slovenski strani meje, trenutno dokončne in uradne potrditve o tem še ni, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

So se pa plameni razbesneli nad Mirenskim gradom. Iz dela Mirna je stekla evakuacija prebivalcev. Alarm se je oglasil tudi v Šempetru pri Gorici.

Na celotnem območju so aktivirane vse sile za zaščito in reševanje. Pet gasilcev je potrebovalo zdravniško pomoč, ker so dobili lažje opekline in imeli težave z dihanjem zaradi gostega dima.

Gasilska zveza Slovenije je vseskozi v stiku z vodjo intervencije, je za STA povedal poveljnik zveze Franci Petek. Po njegovih besedah so že zjutraj na požarno območje na pomoč napotili gasilce iz podravske in pomurske regije, tako da se je z ognjem borilo skoraj 600 ljudi, popoldne pa so tja odšli še gasilci treh ljubljanskih enot.

Razmere so se po spremembi smeri vetra hitro zaostrile. Takoj ko je ogenj začel ogrožati hiše, so vpoklicali dodatne sile, je na dopoldanski novinarski konferenci v Kostanjevici na Krasu povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Gasilskim enotam na terenu z gašenjem iz zraka pomagata policija in Slovenska vojska (SV), vendar gašenje iz zraka otežuje dim, je ob obisku območja povedal obrambni minister Marjan Šarec. Po njegovih besedah so enote dobro usposobljene in izkušene, dobro je tudi mednarodno sodelovanje.

Imajo pa logistične težave z vodo, saj je hidrantno omrežje izpadlo, zato vodo dovažajo s cisternami in polnijo bazene, iz katerih helikopterji zajemajo vodo, je pojasnil minister. Vode zaenkrat ne zmanjkuje.

Z namenom, da bo gašenje nemoteno in ne bo ogrožen dostop do pitne vode, bodo vodo dovažali tudi iz drugih regij, so Šarčeve besede objavili na Twitterju ministrstva. Dodali so, da je minister aktiviral logistično brigado SV in bodo vojaške cisterne dovažale vodo. Vojaška zdravstvena enota je v pripravljenosti za oskrbo opeklin, SV pa bo poskrbela tudi za hrano za enote na terenu. Prav tako je na poti vodni top policije.

Župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar je zagotovil, da bo občina priskočila na pomoč ljudem na prizadetem območju.

V operativnem štabu in pri nalogah na terenu po besedah direktorja novogoriške policijske uprave Evgena Govekarja sodelujejo tudi njihovi policisti in kriminalisti. Glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih že od petka naprej preverjajo vsak sum in se odzovejo na vsako informacijo občanov. Sodelujejo tudi z italijanskimi varnostnimi organi.

Kot je dejal, je o vzrokih požarov v tem trenutku preuranjeno govoriti. Ko bodo požarišča to dovoljevala, bodo na vseh opravili temeljite oglede, je napovedal.

Zagotovil je, da bodo v prihodnje dokupovali opremo za gašenje. V ta namen bo primerno tudi transportno letalo, ki ga bo SV dobila prihodnje leto. Po ministrovih besedah je na mestu tudi razmislek o namenskem helikopterju za gašenje, medtem ko se pri canadairu postavlja vprašanje, ali je primeren za naše razmere.

Foto

Pripravila: Polona Šega

Dogodki

Požar na Goriškem Krasu hude težave povzroča tudi danes. Evakuirali so 20 prebivalcev vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Ogenj se je razširil tudi proti Mirnu. Iz dela naselja je stekla evakuacija prebivalcev. Alarm se je oglasil tudi v Šempetru pri Gorici.