Search
Close this search box.

Na koroški progi je tik pred vrati nova sezona Štrekna busa in poletnega kolesarskega vlaka

V luči izboljšanih epidemioloških razmer se bosta tako kot pretekla leta tudi letos izvajali storitvi Štrekna bus in poletni kolesarski vlak. Avtobusna povezava Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom/Lavamünd bo zopet na voljo od sobote 3. 7. 2021. Poletni kolesarski vlak med Mariborom, Prevaljami in Pliberkom pa je pričel z vožnjami 19. 6. 2021

Avtobusna povezava Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom/Lavamünd zopet od sobote 3. 7. 2021.

Štrekna bus v letošnji sezoni, tako kot lani, zaradi epidemioloških razmer začne z obratovanjem julija in bo med Velenjem ter avstrijskim Labotom/Lavamünd vozil dvakrat dnevno vse do 26. 9. 2021. Letos, ko se bo odvila tretja sezona, bo sicer vozil samo ob sobotah in nedeljah (vključujoč praznik 15. 8. 2021). Na voznem redu pa ostaja dodatna opoldanska vožnja med Velenjskim jezerom in Mislinjo, sporočajo iz RRA Koroška. Pri tem dodajajo, da gre namreč za prehodno leto, ko je bilo potrebno poiskati nove vire financiranja, saj se je projekt TRANS-BORDERS, iz katerega se je storitev financirala, lani iztekel, novega razpisa države za koncesije v medkrajevnem avtobusnem prometu, ki ga bo v letošnjem letu razpisalo Ministrstvo za infrastrukturo, v katerega želijo, da bi bila storitev vključena, pa še ni bilo objavljenega. “Vseeno tudi letos želimo zagotavljati kontinuiteto priljubljene storitve v meri, ki jo finančna sredstva dopuščajo. Evalvacija lanskega leta je sicer pokazala, da so ravno vikendi tisti, ki so pri kolesarjih najbolj priljubljeni. Lani je bilo v treh mesecih obratovanja prepeljanih 805 potnikov in 651 koles,” razložijo.

Štrekna bus v letu 2021 omogočajo Občina Dravograd, Občina Mislinja, MO Slovenj Gradec, MO Velenje, RRA Koroška ter v mednarodnem delu avstrijski partner Verkehrsverbund Kärnten GesmbH. Storitev prevoza izvaja podjetje Nomago. V Labotu/Lavamünd je možen prestop na kolesarki avtobus do Volšperka/Wolfsberg, v Velenju pa tudi na Bicikel bus, ki letos premierno povezuje Velenje z Logarsko dolino (www.visitsaleska.si/sl/saleska-valley/bicikel-bus/).

Cena voženj ostaja nespremenjena, tudi letos z brezplačnim prevozom koles, sporočajo iz RRA Koroška. Vse informacije za uporabnike so dostopne na spletni strani tukaj ter profilu socialnega omrežja tukaj.  

Navezovanje javnega potniškega prometa na kolesarske poti, ki omogoča prevoz kolesarjev in njihovih koles, je za Štrekno še posebej pomembno na dveh problematičnih odsekih med Otiškim Vrhom in Dravogradom ter Velenjem in Gornjim Doličem, kjer kolesarska infrastruktura žal še ni urejena, pa ob tem opozarjajo na RRA Koroška.

Štrekna bus, avtobusna postaja Slovenj Gradec (foto: arhiv RRA Koroška)

Poletni kolesarski vlak med Mariborom, Prevaljami in Pliberkom je pričel z vožnjami 19. 6. 2021

Pri RRA Koroška pa še dodajajo, da bo že peto leto v času šolskih počitnic po koroški progi med Mariborom in Pliberkom vozil tudi sobotni kolesarski vlak. Vsako soboto od 19. 6. do 28. 8. 2021 ter praznika 25. 6. in 15. 8. 2021 Od (vključno) 17. 7. 2021 pa do konec avgusta bo vlak zaradi del na železnici na avstrijski strani nato vozil samo med Mariborom in Prevaljami. V lanskem letu je bilo na tej relaciji v 11 dneh obratovanja prepeljanih 620 potnikov in 217 koles, so ob tem dodali iz RRA Koroška. V veljavi ostaja nižja cena za prevoz koles (1,5 € za klasično kolo, 3 € za e-kolo). Vozni red in informacije za potnike na spletni strani Slovenskih železnic tukaj.

Poletni kolesarski vlak je rezultat dobrega sodelovanja med Slovenskimi železnicami, Direkcijo RS za infrastrukturo, RRA Koroška d. o. o. in RRA Podravje Maribor.

Pripravila: Aleš Rupreht, m.i.a. in mag. Peter Zajc, RRA Koroška

Dogodki

V luči izboljšanih epidemioloških razmer se bosta tako kot pretekla leta tudi letos izvajali storitvi Štrekna bus in poletni kolesarski vlak. Avtobusna povezava Štrekna bus med Velenjem, Dravogradom in Labotom/Lavamünd bo zopet na voljo od sobote 3. 7. 2021. Poletni kolesarski vlak med Mariborom, Prevaljami in Pliberkom pa je pričel z vožnjami 19. 6. 2021