Search
Close this search box.

Na Koroškem zalilo številne objekte in ceste, hudournik ogrožal stanovanjsko hišo, sprožilo se je več zemeljskih plazov

O tem, da so popoldne obilne padavine z udari strel in močnejšim vetrom povzročale težave v več slovenskih občinah, predvsem v osrednji in severni Sloveniji, smo že poročali. Kar precej težav pa so močni nalivi povzročili tudi na Koroškem, o večjem požaru pa poročajo iz območja občine Lukovica.

Občina Črna na Koroškem

VIDEO: Neurje v Jazbini pri Jurinu (Jurinov grabn), na območju občine Črna na Koroškem. Avtor posnetka: Pavel Pušnik

FOTO: Neurje v Jazbini – Občina Črna na Koroškem

Občina Mežica

FOTO: Posledice neurja na relaciji Mežica – Žerjav

Občina Prevalje

Ob 17.17 je občino Prevalje zajelo neurje z močnim dežjem. Meteorna voda je poplavila nekaj objektov, cest in podrl se je električni drog. Gasilci PGD Prevalje so črpali vodo, jo preusmerjali, čistili zamašene odtoke in cesto ter pomagali dežurnim delavcem Elektra Celje pri odstranjevanju el. droga z lokalne ceste.

FOTO: Posledice neurja na relaciji Prevalje – Šentanel

Ravne na Koroškem

Ob 17.24 je občino Ravne na Koroškem zajelo neurje z močnim dežjem. Meteorna voda je poplavila in ogrožala nekaj objektov in cest. Gasilci PGD Ravne na Koroškem in PGD Kotlje so črpali vodo, jo preusmerjali, čistili zamašene odtoke in odstranjevali posledice nanosa zemljine in peska.

Člani PGD Kotlje pa so po prvi intervenciji na njihovi Facebook strani zapisali, da so posredovali v naselju Brdinje, kjer je hudourniški potok ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Kotlje so očistili strugo potoka in prepuste ter prečrpali vodo iz nižje ležeče okolice.

Ob 20.25 so bili gasilci PGD Kotlje ponovno na Brdinjah, kjer je hudourniški potok ogrožal stanovanjsko hišo. Intervencije se je udeležilo enajsti operativnih gasilcev. “Prilagamo slike, da vidite, kaj ljudje vse zmečejo v hudourniške struge in ob poplavah voda naplavi oz. zadela propuste,” so ob spodnjih fotografijah zapisali člani PGD Kotlje.

“Ob današnjem neurju je spustila streha na ZKŠTM in uničila našo judo dvorano. Škoda bo ogromna,” pa so preko Facebooka sporočili iz Judo kluba Ravne na Koroškem.

VIDEO: Poplavljena judo dvorana na Ravnah

😥😢😥

Objavil/a Judo klub Ravne na Koroškem dne Sreda, 22. julij 2020

Mestna občina Slovenj Gradec

Ob 17.00 je občino Slovenj Gradec zajelo neurje z močnim dežjem. Meteorna voda je poplavila nekaj objektov, cest in sprožil se je tudi zemeljski plaz. Gasilci PGD Podgorje in PGD Raduše so črpali vodo, jo preusmerjali, čistili zamašene odtoke in cesto ter sanirali zemeljski plaz.

FOTO: Posledice neurja na območju MO Slovenj Gradec

Po obilnem deževju so na več lokacijah posredovali tudi člani PGD Podgorje, ki so na njihovi Facebook strani zapisali, da so na intervencijah bili prisotni z desetimi gasilci in dvema voziloma. Zaradi obsega posledic so aktivirali tudi dva kopača.

Občina Lukovica

Po poročanju portala domzalec.si, je požar v Prevaljah na območju Občine Lukovica, o čemer smo že poročali TUKAJ, kljub hitri intervenciji gasilcev uničil večji del strehe in zgornje nadstropje gospodarskega poslopja, navaja STA. Kot je dejal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Prevoje Gašper Bergant, ki je do prihoda domžalskih poklicnih gasilcev vodil intervencijo, je bil ogenj ob njihovem prihodu že popolnoma razvit in je zajel približno polovico strehe. Gasilcem je uspelo pred ognjem rešiti bližnjo stanovanjsko hišo, s pomočjo domačinov pa tudi živino iz hleva

Na kraju požara so bile aktivirane vse gasilske enote Gasilske zveze Lukovica (PGD Prevoje, PGD Lukovica, PGD Blagovica, PGD Krašnja in PGD Trojane), na pomoč pa so priskočili tudi gasilci PGD Studenec, PGD Dob in CZR Domžale, ki so na kraju posredovali z avtolestvijo, še poroča domzalec.si.

Bergant je povedal tudi, da so gasilci še premetali seno, ki ga je zajel ogenj v zgornjem delu gospodarskega poslopja, na kraju požara pa izvajajo tudi gasilsko stražo. Na kraju so posredovali tudi policisti, ki so ga zavarovali in zbrali prve informacije o dogodku. Vzrok za požar zaenkrat še ni znan, je pa zagorelo v času nevihte, zato je možno, da je prišlo do udara strele, je še navedeno na spletni stran domzalec.si.

Pri tem naj še enkrat omenimo, da so na Regijskem centru za obveščanje do 18. ure zabeležili 25 dogodkov. S črpanjem vode iz objektov, odstranjevanjem podrtih dreves in gašenjem požara v naselju Prevalje so se ukvarjali gasilci dveh poklicnih enot in 17 prostovoljnih društev.

Vir: STA, SPIN, Domžalec.si

Dogodki