Na Koroškem začeli s cepljenjem proti gripi

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje OE Ravne so v začetku meseca pričeli s cepljenjem proti sezonski gripi. Priporočajo ga vsem, še posebej pa kroničnim bolnikom, otrokom, nosečnicam ter osebam, starejšim od 65. let. Pri njih lahko namreč bolezen poteka v težji obliki, pogostejše pa so tudi komplikacije. Za osebe iz naštetih ogroženih skupin je cena cepljenja 7€, za ostale pa 12€.

nijz

Za gripo vsako leto zboli približno 10 odstotkov prebivalcev. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših osebah, majhnih otrocih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Gripa je zelo nalezljiva in se z lahkoto širi, izognemo pa se ji s higieno in zdravim načinom življenja. Če zbolimo, ostanemo doma, da preprečimo nadaljno širjenje. Najboljša preventiva pa je cepljenje, ki učinkovito prepreči gripo pri 50-90% zdravih cepljenih ljudi, ter prepreči komplikacije pri 30-70% kroničnih bolnikov in starejših oseb. Pri tistih, ki kljub cepljenju zbolijo, poteka bolezen v lažji obliki.

V Sloveniji je precepljenost proti gripi zelo nizka in je med najnižjimi v EU. Prejšnjo sezono je bilo cepljenih rekordno malo ljudi – le dobrih 68.000 oseb, kar je precej manj kot pred približno 10-imi leti, ko se je proti sezonski gripi cepilo skoraj 200.000 prebivalcev. Prav tako se zadnja leta znižuje delež cepljenih v najbolj ogroženi skupini prebivalcev, to je med starejšimi od 65 let, ki je lani znašal le še dobrih 10 odstotkov, kar je daleč od cilja Svetovne zdravstvene organizacije, da bi bil delež cepljenih proti gripi v skupini nad 65 let kar 75 odstotkov. S povečanjem precepljenosti pri teh skupinah bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt. Zato bi bilo v Sloveniji treba dodatno spodbuditi cepljenje proti gripi, predvsem rizičnih skupin in zdravstvenih delavcev. 

Cepljenje na Koroškem izvajajo na NIJZ OE Ravne, kjer se je potrebno predhodno naročiti, možno pa se je cepiti tudi pri svojemu osebnemu zdravniku.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.