Na Koroškem z novim letom novo vodstvo galerije in osrednje knjižnice

Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo od 1. januarja 2023 vodila Petra Čeh. Nasledila bo Andrejo Hribernik, ki takrat prevzema vodenje graškega Muzeja sodobne umetnosti. Vodenje Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika s sedežem na Ravnah na Koroškem, z novim letom prevzema Aljaž Verhovnik. Oba sta bila imenovana za pet let.

Petra Čeh je bila edina prijavljena na razpis za mesto direktorja Koroške galerije likovnih umetnosti, je za STA povedala predsednica sveta galerije Lucija Fink. Nazadnje je soglasje k imenovanju Petre Čeh za direktorico v sredo podal še slovenjgraški mestni svet, petletni mandat pa bo nova direktorica, kot omenjeno, začela 1. januarja prihodnje leto.

Trenutno je 37-letna Petra Čeh zaposlena kot kustosinja za umetnostno zgodovino v Loškem muzeju Škofja Loka, pred tem je delal kot učiteljica umetnostne zgodovine na II. gimnaziji Mariboru ter Konservatoriju za glasbo in balet, bila pa je tudi sodelavka pri različnih projektih in festivalu Jazz ‘ma mlade. Zdaj živi v Ljubljani, sicer pa izhaja iz Cerkvenjaka, na spletni strani med drugim navaja časnik Večer.

Novo vodstvo dobiva tudi Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. Za dosedanjo direktorico Ireno Oder, ki se bo upokojila, na delovno mesto direktorja prihaja domačin z Raven, 32-letni Aljaž Verhovnik, ki ga koroška in širša javnost pozna predvsem po uspešnih prizadevanjih Mladinske iniciative za tretjo razvojno os. Verhovnik je trenutno zaposlen kot generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Je tudi aktualni podžupan Občine Ravne na Koroškem.

Mnenja k njegovemu imenovanju na mesto direktorja knjižnice so morale podati občine Mežica, Črna na Koroškem in Prevalje, soglasje pa sedežna občina Ravne na Koroškem. Sam je, kot je povedal za STA, sklep sveta zavoda, da je izbran za direktorja knjižnice, že prejel.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije