Na Koroškem včeraj dve okužbi z novim koronavirusom. Različica delta v več kot 98 odstotkih analiziranih vzorcev

V ponedeljek so v Sloveniji ob 1773 PCR testih potrdili 181 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 10,2 odstotka. Na Koroškem so zabeležili dve novi okužbi.
virus, covid

Po podatkih vlade je bilo v državi potrjenih 71 odstotkov več okužb kot pred tednom dni. V bolnišnicah zdravijo 30 covidnih bolnikov, kar je eden manj kot dan prej, devet jih je na intenzivni negi, kar je enako kot dan prej.

Trend obolelosti s koronavirusom ter število cepljenih in prebolevnikov v 🇸🇮 na dan 2. 8. 2021 (00:00-24:00)

Na Koroškem so včeraj potrdili dve novi okužbi z novim koronavirusom, in sicer v Podvelki in Slovenj Gradcu. V zadnjih sedmih dneh so v regiji potrdili 5 okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa znaša 0,71.

Različica delta v več kot 98 odstotkih analiziranih vzorcev

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana med 18. in 25. julijem sekvencirali 161 vzorcev novega koronavirusa. Različico delta so zaznali v 98,1 odstotka vzorcev.

Med statističnimi regijami je različice delta največ (39) na Gorenjskem, sledita Podravje (33) in Jugovzhodna Slovenija s 27 primeri. V drugih regijah je potrjenih primerov te različice manj. Tako jih je v pomurski 18, obalnokraški 13 in savinjski deset. Ostale statistične regije imajo manj kot deset primerov.

Različico alfa so potrdili v dveh primerih, so navedli. Različic beta in gama v obdobju od 18. do 25. julija niso potrdili.

Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v NLZOH pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da naj se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Od začetka januarja do 25. julija so s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov sicer analizirali 9514 vzorcev, od tega je bilo 1671 genomov sekvenciranih v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Dodatno so na inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko sekvencirali še 496 vzorcev. Skupno jih je torej 10.365, od tega 10.171 iz letošnjega leta.

Vir: STA, NIJZ, Sledilnik za Covid-19, Vlada RS

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.