Search
Close this search box.

Na Koroškem v ponedeljek potrdili 49 novih okužb. Bomo spet v rdečem?

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4700 PCR testov in potrdili 740 okužb z novim koronavirusom, na Koroškem 49. Po zadnjih podatkih Koroška ne izpolnjuje več pogojev za oranžno fazo.

Na Koroškem so največ novih okužb potrdili v Radljah ob Dravi, in sicer 13. Sledi Dravograd z 10 novimi okužbami. Na Ravnah na koroškem so jih potrdili 8, na Prevaljah 5, v Slovenj Gradcu in v Vuzenici po 4, po dve novi okužbi so zabeležili v Podvelki in Ribnici na Pohorju, na Muti pa eno.

Obalno-kraška regija sicer ostaja regija z najslabšimi epidemiološkimi razmerami. Ta regija ima najslabšo 14-dnevno, kot tudi sedemdnevno incidenco na 100.000 prebivalcev. Takoj za obalno-kraško regijo pa se uvršča Koroška, ki je po zadnjih podatkih regija z drugo najvišjo 14-dnevno in tudi sedemdnevno incidenco. 

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je sicer Slovenija še vedno obarvana v oranžno. Glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela prejšnji teden, sta v rumeni fazi le posavska in jugovzhodna regija. Se pa, kot je opozorila na današnji novinarski konferenci vladna govorka Maja Bratuša Bratuša, v jugovzhodni regiji epidemiološke razmere počasi poslabšujejo. Po podatkih za ponedeljek sedemdnevno povprečje števila okužb znaša 45, kar pomeni, da ta regija ne izpolnjuje več pogojev za rumeno fazo. Medtem obalno-kraška regija ostaja v rdeči fazi, a se razmere tam počasi izboljšujejo.

V zadnjih sedmih dneh so na Koroškem potrdili skupno 246 novih okužb, na dan povprečno 35,14. Kar pomeni, da Koroška ne izpolnjuje več pogojev za oranžno fazo, saj je sedemdnevno povprečje okužb višje od 34. Tako da je Koroška glede na epidemiološke podatke spet obarvana rdeče. Za prehod v rumeno fazo pa bi moralo sedemdnevno povprečje znašati 20. Vlada bo o tem, kakšne barve bodo regije v prihodnjem tednu, odločala na jutrišnji redni tedenski seji, ki bo potekala v popoldanskih urah na Brdu pri Kranju.

Kriterij mejnega števila okužb glede na sedemdnevno povprečje na ravni regij za prehod v rdečo in oranžno fazo

regija        rdeča oranžna
--------------------------------------
Osrednjeslovenska    362   268
Gorenjska        136   100
Goriška         77    57
Primorsko-notranjska   35    26
Obalno-kraška      76    56
Koroška         46    34
Podravska        213   158
Savinjska        168   125
Zasavska         37    28
Posavska         50    37
Jugovzhodna       95    70

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 10.602 aktivnih okužb, na Koroškem 433.

Po podatkih sledilnika v SB Slovenj Gradec zdravijo 12 covidnih bolnikov, 1 od teh potrebuje intenzivno nego.

Vir: Sledilnik za covid-19, STA