Search
Close this search box.

Na Koroškem v ponedeljek 3 nove okužbe. V več občinah možnost cepljenja brez predhodne najave

V ponedeljek so v Sloveniji ob opravljenih 1848 PCR testih potrdili 216 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 11,7 odstotka. Na Koroškem so potrdili 3.

Več kot 200 potrjenih primerov okužbe v enem dnevu so sicer nazadnje potrdili ob začetku poletja, 8. junija.

V preteklem tednu so sicer v Sloveniji potrdili skupaj 848 okužb z novim koronavirusom, kar je za več kot 200 več kot teden poprej. V celotnem tednu so umrli štirje covidni bolniki, število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se vrti okoli 30. Po zadnjih podatkih se jih v slovenskih bolnišnicah zdravi 36, od tega 7 na intenzivni negi.

Na Koroškem so včeraj potrdili 3 nove okužbe, in sicer vse v Radljah ob Dravi. V Zadnjih sedmih dneh so jih v vseh občinah skupaj zabeležili 6, tako da sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 0,86.

ZD Ravne na Koroškem vse zainteresirane, ki se še niste cepili proti Covidu-19 obvešča, da lahko to brez predhodnega naročanja in čakanja na termin opravite:

  • v četrtek, 12. avgusta, od 8. do 11. ure v prostorih ZP Črna na Koroškem; od 12. do 14. ure v prostorih ZP Mežica;
  • v petek, 13. avgusta, med 8.00 in 11.00 uro v prostorih ZP Prevalje.

Na cepljenje pridite zdravi. S seboj morate imeti zdravstveno kartico.

Ker je trenutno v Sloveniji dovolj cepiva, vas obveščajo, da vsem, ki se želite cepiti, omogočamo izbiro cepiva proti COVID-19. Cepiti se je možno s cepivi:

  • Pfizer/BioNTech (Comirnaty)
  • Moderna
  • AstraZeneca (Vaxzevria)
  • Janssen

Cepljenje proti Covidu-19 se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma. Priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivu Pfizer/BioNTech (Comirnaty) tri tedne, pri cepivu Moderna štiri tedne, pri cepivu AstraZeneca (Vaxzevria) pa se zaradi boljše učinkovitosti priporoča presledek 12 tednov (cepljenje z 2. odmerkom Vaxzevria se lahko v skladu s SmPC opravi tudi prej, 4 -12 tednov po 1. odmerku).

Cepivo Pfizer/BionTech (Comirnaty) je registrirano za osebe stare 12 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

Za cepljenje oseb z zmanjšano pokretnostjo na domu se lahko uporabljajo vsa dostopna cepiva.

Cepljenje oseb, ki so prebolele Covidu-19, se lahko opravi takoj, ko mine obdobje izolacije. Ker so osebe še nekaj mesecev po preboleli bolezni zaščitene, se cepljenje lahko varno odloži do 6 mesecev od začetka bolezni. Dosedanji podatki kažejo, da za zaščito oseb, ki so v zadnjih 8 mesecih dokazano prebolele Covidu-19 (izvid o pozitivnem PCR testu ali potrdilo zdravnika o prebolelem covid-19), zadostuje en odmerek cepiva proti Covidu-19 (če oseba želi, lahko prejme tudi polno cepljenje). V takih primerih prebolevnik velja za zaščitenega takoj po cepljenju. Če je minilo več kot 8 mesecev od začetka bolezni in prebolevnik še ni bil cepljen, prejme polno cepljenje. Imunsko oslabljene osebe, ki so prebolele Covidu-19, prejmejo polno cepljenje.

Prav tako se lahko v teh dneh cepite tudi na območju ZD Radlje ob Dravi

Vsak četrtek poteka cepljenje brez predhodne prijave tudi v Dravogradu

V ZD Dravograd pa lahko se lahko brez predhodne najave udeležite cepljenja vsak četrtek med 8. in 9. uro. Cepljenje izvajajo v prostorih ginekološke ambulante. Na voljo je cepivo Pfizer.

Dogodki

V ponedeljek so v Sloveniji ob opravljenih 1848 PCR testih potrdili 216 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 11,7 odstotka. Na Koroškem so potrdili 3.